ICANN frigiver nye topdomæner: Skepsis i Danmark

20. juni 2011 kl. 13:006
Nu bliver det muligt at få sit eget topdomæne. DIFO, der administrerer .dk-domænet er skeptisk over for tiltaget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nu frigiver ICANN registrering og forvaltning af nye top level-domæner, TLD´er. Det bliver altså muligt at få for eksempel et firmanavn, et bynavn eller en generisk betegnelse som TLD.

Det internationale selskab ICANN har de sidste mange år forhandlet med det globale internetsamfund og regeringer om vilkårene i forbindelse med at indføre nye TLD'er. ICANN forventer at få ca. 500 ansøgninger til TLD´er i løbet af foråret 2012, som vil kunne komme i drift i løbet af 2012 – 2013.

I dag er der 22 ikke-landespecifikke topdomæner, for eksempel .com og .net, men i fremtiden vil dette således ændre sig drastisk. Nye TLD’ere vil ændre den måde, man søger information på, og hvordan virksomheder planlægger og strukturerer deres tilstedeværelse online, skriver ICANN.

Det skal dog bemærkes, at det kun er etablerede offentlige eller private organisationer, der vil kunne ansøge, og at prisen for et nyt top domænenavn ligger i den tunge ende, omkring 185.000 dollar, skriver Techcrunch.com.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ICANN kommer snart med et sæt regler, ’The Applicant Guidebook’, der forklarer, hvordan man kan søge om et nyt topdomæne. Yderligere vil ICANN snart igangsætte en ny, global kampagne, som skal fortælle vidt og bredt om de nye muligheder. Ansøgninger om nye topdomæner vil blive modtaget fra den 12. januar 2012 til den 12. april 2012.

DIFO, som via datterselskabet DK Hostmaster administrerer alle danske domænenavne, der ender på .dk, er dog ikke så begejstret. Formand for DIFO Henrik Udsen udtaler i en pressemeddelelse:

»DIFO har i sine høringssvar til ICANN udtrykt skepsis overfor behovet for et stort antal nye TLD´ere og overfor det prisniveau, ICANN har fastlagt. Nu da det er besluttet at frigive nye TLD´ere, vil DIFO indgå i en dialog med det danske internetsamfund om fordele og ulemper ved de nye TLD´ere og om hvilken rolle, DIFO skal spille i denne forbindelse«.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
21. juni 2011 kl. 12:07
Og jeg vil have

.c0m

5
20. juni 2011 kl. 17:23
VS: Tjoe

Men det har stadigt noget at gøre med, at det er rigtigt-rigtigt dyrt for store, internationale organisationer (som Google) at anskaffe og administrere alle disse sider (og undersider) + at disse firmaer skal holde øje med om hvorvidt andre misbruger disse. Fx kan man også tilgå google via goo.gl, mens NETS (daværende PBS) aldrig fik fat i deres nets.dk, som er ejet af en privatperson.

Jeg er mere tilhænger af at skære ned på antallet af nationale toplevel-domæner og generiske topdomæner (.com, .net osv.) og bruge .com eller .int (som i internet), afskaffe sådan noget som co.uk, .dk, .no og måske i stedet bruge forkortelser som .siger noget om indhold fx .mobi, .tele, .tv, .help; fjerne .org, .net, tilføje .xxx og éen som helt sikkert vil være til stor gavn for det lokale erhvervsliv nemligt .local

4
20. juni 2011 kl. 14:42
Tjoe

De fleste googler vel hvis de skal ind på et site de normalt ikke besøger ofte?, så tvivler på det vil gøre den store forskel.

2
20. juni 2011 kl. 13:53
Quo bono?

Det her har jo været under opsejling længe, men jeg undres lidt over tiltaget. Hvem har fordel af at der kommer flere TLD'er? I forvejen kan det være en ret stor udskrivning at skulle sikre sit firmanavn på tværs af TLD'er.

Umiddelbart får ICANN selv og de firmaer der sælger domæner jo en højere indtjening ud af det her, men for alle os andre er det vist bare netto-negativt.

1
20. juni 2011 kl. 13:33
jeg vil have .local

:) eller .domain det kunne man få meget sjov ud af.

mon ikke dem der bød på .dk og tabte køber .danmark :)