Tuningsfest: Hotmail fejrer 15 år og 20-dobler hastigheden

7. juli 2011 kl. 08:1110
Microsofts Hotmail-udviklere har lagt sig i selen for at optimere hastigheden i Hotmail betydeligt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsofts webmail-klient Hotmail har fået en ordentlig tur i tuningscentret. Inden for det seneste halve år er hastigheden i åbning af en meddelelse, sletning af meddelelse og oprettelse af en ny meddelelse steget med i gennemsnit en faktor 20.

Udviklerne målte performance i Hotmail og sammenlignede resultaterne med nogle af konkurrenterne og blev hurtig klar over, at noget måtte gøres.

En af metoderne er at bringe så meget af indholdet op til brugeren i browseren uden brugeren opdager det.

Udviklerne forbedrede blandt andet caching og hvad de kalder preloading af indhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den hidtidige udgave af Hotmail blev indhold og data hentet fra de bagvedliggende servere ved hver brugerinteraktion. Eksempelvis ville Hotmail ved åbning bestille den sidste oversigt fra serveren og hvis brugeren havde åbnet et element og lukket det igen, ville Hotmail bestille en ny oversigt fra serveren. Det samme ville også ske, hvis man bad om at åbne den samme meddelelse igen.

Med den nye udgave af Hotmail anvendes browserens såkaldte DOM til at cache indhold, så det ikke skal bestilles igen fra serveren. Problemet med caching er så bare ifølge udviklerne fra Hotmail at være opmærksomme på, hvornår indhold ændres, og der vil den nye Hotmail straks notere ændringer i indholdet og sende besked til browseren, der så vil sørge for at hente det nye indhold op, så brugerens indbakke altid er opdateret.

Udviklerne undersøgte også den mest almindelige brugeradfærd og fandt ud af, at når brugeren første gang åbner sin Hotmail-konto, vil de første sekunder gå med at skanne de indkomne meddelelser for at vurdere, hvilken der skal åbnes først og frem for at vente på den overraskende kommando - at brugeren bestiller visning af en nyankommet mail, vil browseren benytte de samme første sekunder til til at cache de første meddelelser. Tilsvarende cacher Hotmail også den efterfølgende meddelelse, når en given meddelelse åbnes.

Men det er ikke kun meddelelser, som udviklerne sørger for er parate. Også kode og data sendes til browserens cache, så aktiviteterne hurtigere kan blive afviklet. Så når man læser en mail, vil der også blive hentet Javascript, HTML-kode og adressebog, så browseren hurtigere er klar til eksempelvis afsendelse af en mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Remote video URL
Hotmail december 2010Hotmail juni 2011
Åbn meddelelse3,3 sekunder0,18 sekunder
Slet meddelelse3,1 sekunder0,14 sekunder
Skriv ny meddelelse4,3 sekunder0,20 sekunder
10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
10
21. juli 2011 kl. 16:15
Re: men deres TOS stinker stadig?

Har selv en Hotmail fra "Way Back". Jeg benytter den primært fordi man er tvunget til at have en "Windows Live Account" på visse MS-tjenester. Det fungerer, men hastigheden er ikke på højde med GMail, uanset om der bruges IE eller Chrome. Ang. interface syntes jeg GMail, med den seneste opdatering, er kommet på højde med Hotmail.

9
9. juli 2011 kl. 22:59
Re: Chrome

Nu bruger jeg ikke Chrome, men jeg oplever at Gmail bliver langsommere og langsommere, mens de få gange jeg har brug Gmail hos en bekendt med Chrome har det kørt fint. Det har stået på et stykke tid, og for hver opdatering tager længere tid at udføre en handling.

8
8. juli 2011 kl. 11:33
Chrome

"Microsofts Hotmail-udviklere har lagt sig i selen for at nedsætte brugervenligheden for Chrome betydeligt".

Hotmail er stort set det eneste netsted, som ikke fungerer ordentligt i Chrome for mig. Er der andre, som oplever det samme?

6
7. juli 2011 kl. 21:32
Re: men deres TOS stinker stadig?

De har (for lang tid siden) fjernet alt hvad jeg havde, jeg kan stadigvæk logge ind med mit ID, men gamle mails er væk. Jeg skiftede til Gmail da det var ret besværligt at administrere en indbakke på 2 MB.

Hvad Bo Grünberger har imod Gmails design forstår jeg i øvrigt ikke, det er i modsætning til resten af internettet ikke fyldt med visuelt skrammel.

5
7. juli 2011 kl. 15:26
Re: men deres TOS stinker stadig?

Sjovt, de har slettet alle konti jeg nogensinde har haft, således at jeg blev nødt til at oprette de samme konti igen i et desperat forsøg på at gendanne tabte account credentials.

Har endnu ikke genvundet min ICQ. :(

4
7. juli 2011 kl. 11:09
Re: men deres TOS stinker stadig?

Der var noget med at man kunne ryge på en "to-be deleted/closed" liste efter 4 måneder, men der vil yderligere gå x mængde tid før der rent faktisk kom nogen effekt.

Det gør de skam ikke... Jeg brugte ikke min hotmail adresse i en længere årrække, og da fik behov for den igen lå den der skam stadig inklusive alt indhold...

3
7. juli 2011 kl. 10:09
Re: men deres TOS stinker stadig?

Nej det gør de ikke og mener aldrig at det har været tilfældet.

Der var noget med at man kunne ryge på en "to-be deleted/closed" liste efter 4 måneder, men der vil yderligere gå x mængde tid før der rent faktisk kom nogen effekt.

2
7. juli 2011 kl. 09:33
men deres TOS stinker stadig?

Sletter de stadig alle ens mails hvis man ikke logger ind i en måned eller to? Det synes jeg lidt er en deal-breaker.

1
7. juli 2011 kl. 09:07
Bedre og bedre

Jeg er rigtig glad for Gmail, men jeg må sige, at Hotmail efterhånden på nogle punkter har overhalet Gmail. Især brugerinterface er Hotmail foran Gmail, der mest af alt ligner noget der er lavet på en eftermiddag og uden videre omtanke. Gmail har stadig en masse filtre, som i mine øjne fungerer helt vildt godt. Der har Hotmail, så vidt jeg ved, ikke noget der ligner. Men udover det, så kunne jeg godt have valgt Hotmail i dag, hvis jeg stod og skulle have ny mailadresse.