Apples OS X Lion lige om hjørnet: Se de nye features

12. juli 2011 kl. 08:3813
Apples nye styresystem OS X Lion henter inspiration fra den mobile iOS-platform. Se de nye muligheder her.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På Apples årlige udviklerkonference i San Fransisco bebudede Steve Jobs, at den næste udgave af virksomhedens desktopstyresystem, OS X 10.7 Lion, ville lande hos forbrugerne i løbet af juli måned.

Den 1. juli udsendte Apple så en endelig GM (Golden Master) udgave af det nye styresystem til udviklerne, der nu kan finpudse deres programmer, inden Lion rammer det brede marked. Udgivelsen af GM-versionen er i sig selv en klar indikation på, at det ikke varer længe, før systemet rammer butikshylderne, da GM normalt er betegnelsen for, at koden er færdigudviklet og ikke vil blive ændret af Apple, med mindre udviklere opdager alvorlige fejl i systemet.

Med Lion har Apple som bekendt bevidst ladet sig inspirere af flere features og designløsninger fra det succesfulde mobile styresystem iOS, som bruges på iPod Touch, iPad og iPhone.

En af de mere åbenlyse designefterligninger er en feature, som Apple kalder for ’Launchpad”. På bedste iOS-maner viser Launchpad en ikonoversigt over alle installerede programmer, der lige som på iOS både kan samles i grupper, arrangeres over flere skærme og tillige viser et lille notifikationssymbol over programikonet, hvis der for eksempel er ulæste mails eller messengerbeskeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden feature, der åbenlyst er inspireret fra iOS, er ’Auto Save’, som af sig selv løbende gemmer alt arbejde i de dokumenter og projekter, du har oprettet. Det nye på desktopplatformen er dog, at systemet gemmer dokumenterne i såkaldte delta-versioner. Det betyder at systemet ikke opretter en ny version af dokumentet hver gang der foretages en ændring, men at det udelukkende gemmer netop de ændringer, som har fundet sted siden sidst.

Det betyder samtidig, at man via den tilknyttede ’Versions’ funktion kan bladre tilbage i tiden og følge sit dokuments historik fra det blev oprettet og til den nuværende version. Ideen er, at hvis der er elementer et sted i processen som man gerne vil have med i det nuværende version af dokumentet, så er det muligt at kopiere de gamle elementer ind i den aktuelle dokumentversion.

Før Apple præsenterede Lion første gang i starten af året, gik snakken på rygtebørsen om teknologivirksomheden ville til at gøre brug af touch-teknologier i deres desktopsegment. Men Apple bebudede dengang åbent, at touchskærme på for eksempel bærbare computere - i deres øjne - var for bøvlet at håndtere for brugeren.

I stedet ville man fokusere på at udvikle brugen af såkaldte gestures, der er en række handlinger som bliver aktiveret via forskellige prædefinerede fingerføringer på computerens touchpad eller de stationære maskiners Magic Trackpad og Magic Mouse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at kunne scrolle på hjemmesider og i dokumenter vil man også kunne zoome i for eksempel billeder ved at trække to fingre væk eller til hinanden, bladre i dokumenter ved at ”skubbe” to fingre til siden og flere andre gestures, der alle minder om navigationen på iOS.

Ud over de iOS-inspirerede features har Apple også fået plads til en lang række andre nye sager. Det gamle Dashboard, Exposé og Spaces bliver nu samlet i hvad Apple kalder for ’Mission Control’. Her kan man få overblik over alle åbne programmer, administrere og oprette nye skrivebordsområder og tilgå widgets på Dashboardet.

Apple har desuden givet det indbyggede mailprogram ’Mail’ en kærlig omgang. Man har blandt andet optimeret programmets søgefunktion, der nu dynamisk begynder at foreslå søgeresultater, mens der indtastes forskellige nøgle- og søgeord.

Ved hjælp af forskellige søgekoder, som systemet foreslår kan søgeresultaterne indsnævres ud fra blandt andet dato, afsender, modtager eller ud fra, om nøgleordet optræder i selve mailen. For at gøre søgningen så specifik og effektiv som mulig kan disse koder så igen kombineres på flere forskellige måder og med andre nøgleord.

Der er også blevet plads til en såkaldt samtalefunktion, der samler relaterede mails i en kronologisk samtaletråd. Derudover registrerer og fjerner programmet automatisk alle overflødige gentagelser af indholdet fra de foregående mails og formateringskoder fra svar-mails, så det kun er den reelle samtaletekst, som bliver vist.

En anden mindre feature, som let kan vise sig at blive ret så nyttig, er det såkaldte ’All My Files View’ i Finder. Som navnet antyder er det en komplet oversigt over samtlige filer på computeren, som kan arrangeres efter type, navn, dato og hvornår de sidst blev ændret.

Det er ikke svært at forestille sig, at det kan være en god måde at finde frem til de tunge filer, der fylder op på harddisken, eller som et værktøj til at finde og samle ens typer dokumenter og filer, der måtte have forputtet sig i forskellige mapper i systemet.

I forbindelse med at GM-udgaven af OS X 10.7 kom ud blev det også afsløret, at Lion vil understøtte virtualisering af flere installationer af OS X på samme maskine. Førhen var det en feature, der kun var mulig på serverudgaven af OS X, og som første gang så dagens lys ved lanceringen af Leopard Server 10.5 i 2007.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virtualiseringen gør det muligt at opsætte sandkasse-installationer af styresystemet, som typisk er en relevant mulighed for professionelle it-brugere og sikkerhedsansvarlige, der blandt andet har behov for at kunne teste og arbejde i forskellige isolerede miljøer.

Som det første styresystem vil Apple kun tilbyde kunderne at opgradere fra Snow Leopard til Lion ved at downloade en imagefil fra Mac App Store. Det vil med andre ord ikke være muligt at købe en færdig dvd i butikkerne med Lion.

Det er en ny og interessant satsning fra Apple, som man kan mene om hvad man vil. Det er en naturlig udnyttelse af deres i forvejen eksisterende og relativt nye onlinebutik på OS X. Men kunder med begrænset båndbredde vil uden tvivl føle sig plaget af at skulle downloade den omkring 4 gigabyte store imagefil.

Det er endnu uvist, hvornår i juli det nye styresystem lander i Mac App Store. Men med udgivelsen af Golden Master udgaven af systemet til udviklerne, der efter fleres udsagn virker meget stabil, så er det nærliggende at tro, at løven lurer lige om hjørnet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
22. juli 2011 kl. 01:49
Min opfattelse af Launchpad

https://launchpad.net/

12
13. juli 2011 kl. 10:38
Re: Lolpad

Jeg tror du tager fejl. For de omkring 100 mio. potentielle nye Mac OS brugere (halvdelen af de 200 mio. iOS brugere som ikke kommer fra Mac OS), er LaunchPad direkte genkendeligt. Det tror jeg ikke Fitt's lov tager højde for.

11
12. juli 2011 kl. 15:17
Nyskabelser sker ofte i Open Source-miljøet

... og bliver så optaget andetsteds. Det er vel fint nok?

OS X Lion er for mig en bekræftelse på at førende UI innovation ikke længere sker hos Apple, men i FOSS fællesskabet. Her tænker jeg primært på KDE 4, Elementary OS, Unity, GNOME 3 og Sugar. Bare i ét af disse projekter sker der mere innovation end i Mac OS X.

Men det er da fint at Open Source - udover de andre samfundsgavnlige virkninger - også kan inspirere producenterne til nyskabelser på forskellige fronter i proprietære systemer.

10
12. juli 2011 kl. 15:12
Re: Ny partition & virtualisering

Kort sagt: Det kommer ikke til at ske!

De begrænsninger, der løftes er ikke systemtekniske, men derimod ændringer ifht. Apples EULA, der hidtil har forbudt dig at virtualisere de specifikke versioner af Mac OS X (10.5 og 10.6 med undtagelse af 10.6 Server, så længe denne virtualiseres på Apple hardware som igen skal køre 10.6 Server) ...

Desuden er der mig bekendt ikke nogen beviser for en hypervisor i Mac OS X 10.7, hvilket altså gør at man stadig skal installere enten et VMWare/Parallels eller lignende produkt for overhovedet at kunne virtualisere Mac OS X 10.7 ...

9
12. juli 2011 kl. 14:30
Re: Lolpad

Jeg tror ikke at det vil være 'obligatorisk' at bruge den nye LaunchPad til at starte (eller skifte) til en applikation.

Det tror jeg heller ikke. Men det gør ikke min kritik mindre relevant.

8
12. juli 2011 kl. 13:23
Re: Det bliver skønt

Det kunne jo skyldes at deres server samtidig skal betjene hundredetusindvis af uploads, hvis det kan gøre det ...

6
12. juli 2011 kl. 12:22
Re: Lolpad

Jeg tror ikke at det vil være 'obligatorisk' at bruge den nye LaunchPad til at starte (eller skifte) til en applikation.

Jeg vil sandsynligvis stadig bruge en tastekombination, som jeg har defineret i QuicKeys.

LaunchPad er for iOS-brugere der køber sig en Mac.

5
12. juli 2011 kl. 11:59
Lolpad

Jeg mener at Launchpad konceptet er enorm tilbageskridt. Med en menu som den man har i f.eks. GNOME 2, kan man nemt og hurtigt åbne programmer. Med Launchpad bliver man nød til at bevæge musen hen over hele skærmen, og man skal selv bruge tid på at organisere sine programmer. Den tid hvor Apple var opmærksom på helt basal UI viden som f.eks. Fitt's lov er tydeligvis forbi. I dag har man i langt højere grad fokus på blot at se smart ud.

Mission Control er dog ret smart. Hvis det ikke var fordi at dets funktionalitet er en 100% kopi af GNOME Shells, ville jeg sikkert være begejstret.

OS X Lion er for mig en bekræftelse på at førende UI innovation ikke længere sker hos Apple, men i FOSS fællesskabet. Her tænker jeg primært på KDE 4, Elementary OS, Unity, GNOME 3 og Sugar. Bare i ét af disse projekter sker der mere innovation end i Mac OS X.

4
12. juli 2011 kl. 11:35
Ny partition & virtualisering

Måske skulle det tilføjes at en installation af Lion også indicerer, at der bliver lavet en ekstra partition på harddisken, som dog vil være skjult for brugeren.

Denne partition vil indeholde Lion (nok hele den dmg-fil man downloader), og man vil kunne boote ind på den. Og altså bruge et værktøj som Diskværktøj, til at reparere på hoved-partitionen.

Vedrørende virtualisering af andre MacOS X versioner, håber jeg da at det så vil være muligt at køre den gamle Leopard virtualiseret, sammen med Lion. Dermed vil man alligevel kunne bruge gamle PowerPC-programmer, lige som min gamle Mathematica 5.1 igen vil kunne bruges. Den klarede ikke opgraderingen til Snow Leopard, lige som min Große Duden (12 bind tysk-tysk ordbog) kun kører PowerPC, og altså vil 'dø' med Lion.

Jeg har dog en to år gammel G4/867 (nu med 1,5 GHz processor og 1,5 GB RAM) der højst kan køre Leopard, så her kan jeg under alle omstændigheder bruge de gamle applikationer. Selv Classic kører den ...

2
12. juli 2011 kl. 10:05
Re: Det bliver skønt

@Laust: Jeg kigger lige forbi med min Mac Mini så. Har kun 5mbit derhjemme :o(

Men jeg glæder mig til at se hvordan de "gestures" virker med Magic musen...

1
12. juli 2011 kl. 09:46
Det bliver skønt

Jeg glæder mig til at prøve de mange nye features, især Mission Control bliver spændende at rode med.

De 4 GB kan ikke tage lang tid at downloade med 50mbit fiber :)