Ny foto-app autotagger stemning, situation, personer - og følelser

13. juli 2011 kl. 08:123
To sommerpraktikanter hos Microsoft udnytter Android-smartphonens muligheder til det yderste. Input fra sensorer kategoriserer billeder langt mere, end hvad Big Brother havde fantasi til.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et kamera er ikke blot et kamera, når det kombineres med en smartphones mange forskellige sensorer og muligheder for kommunikation.

To praktikanter ved Microsoft har brugt Android til at udvikle markedets vildeste tagging app, hvor det reelt vil være muligt for kameraet ikke blot at bestemme lokation, men også vil kunne registrere, hvem der er på billedet, hvordan de har det, og under hvilke omstændigheder billedet er taget. Alle data kan lægges ind i en profil for det enkelte billede til senere kategorisering og genfinding.

Eksempelvis kan kameraet via accelerometeret mærke, om kameraet er i bevægelse og angive dette og ved at analysere lyden fra mikrofonen kan applikationen vurdere stemningen i forbindelse med billedet. Lyssensoreren kan anvendes til eksempelvis at angive vejret under den pågældende optagelse. Men det er kun den ene side af denne applikations muligheder. Mere afgørende er muligheden for at dele informationer og data gemt på andre smartphones i nærheden. Derved vil det være muligt at bestemme, hvem der er på billedet og kombinere oplysninger med andre data gemt på mobilen. Som en af udviklerne udtrykker det, så vil indsamlingen af al information til et billede være med til at beskrive fornemmelsen og stemningen i billedet samt omstændighederne omkring optagelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over de nævnte muligheder indeholder applikationen også ansigtsgenkendelse og i en artikel de to har skrevet om projektet beskriver de nogle af de fordele, som systemet kan give. Eksempelvis kan applikationen gøre det langt lettere for tv-stationer at finde relevante klip, hvis tagging-processen kan automatiseres. Men også almindelige mennesker vil kunne få glæde af bedre søgemuligheder i deres billedsamlinger, hvis billederne er tagget mere præcist og i overensstemmelse med indholdet.

Applikationen har de to praktikanter kaldt TagSense, og de forventer, at den måske allerede kan være på markedet i løbet af et par år. Til dagligt er de to praktikanter ph.d.-studerende ved henholdsvis University of South Carolina og Duke University.

De to studerendes arbejde er støttet af blandt andet National Science Foundation, Microsoft, Nokia, Verizon og Cisco. Selve applikationen er testet på otte Google Nexus One smartphones.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
13. juli 2011 kl. 15:24
Re: Big Brother

Om 5-10 år vil denne applikation være obligatorisk på samtlige mobiltelefoner og alle data (hvem snakker med hvem, om hvad, hvorhen, hvornår etc.) indsamles og sendes til politiet i terror/kriminalitetforebyggelses hellige navn.

Helt enig, men vi kan selv gøre noget (lidt) for at reducere problemet: undgå at blive fotograferet, specielt på profilbilleder til internettet og specielt af personer som du ikke har tillid til (der skal selvfølgelig være plads til familiebilleder, men de skal ikke smides på Facebook, Google Picasa, eller anden usikret cloud). Den automatiske billedgenkendelse virker kun hvis du er i "systemet" i forvejen.

I mange år var medierne ikke i stand til at fremvise et aktuelt billede af Mogens Amdi Petersen, selv om der var en betydelig mediebevågenhed på ham. Så det er muligt!

2
13. juli 2011 kl. 15:11
Big Brother

Om 5-10 år vil denne applikation være obligatorisk på samtlige mobiltelefoner og alle data (hvem snakker med hvem, om hvad, hvorhen, hvornår etc.) indsamles og sendes til politiet i terror/kriminalitetforebyggelses hellige navn.

Totalovervågning hurra! :O/

1
13. juli 2011 kl. 12:15
Android

Jeg er sikker på at Microsoft sætter pris på at praktikanterne valgte at bruge konkurrentens platform til deres show-off projekt. Jeg gider ikke at tjekke det efter, men jeg tvivler på at Microsoft-praktikant er en præcis betegnelse for dem.