Introduktion til Grails – del 2 - Model

Tags:    grails hjemmeside database groovy
<< < 123 > >>
Skrevet af Bruger #5097 @ 19.08.2011


Domæne begrænsninger


Når du beder en bruger indtaste forskellige oplysninger, har du højt sandsynligt forskellige krav til hvad deres formular skal indeholde. Eksempelvis kan man forestille sig at følgende skal gælde for 4 felter for en bruger:
Brugernavn skal være unikt og ikke tomt.
Password skal have en længde fra 6 til 30 ord og ikke tomt.
E-mail skal have den rette mail-syntaks (@, top-domæne og så videre), og ikke være tomt.
Alderen må ikke være mindre 0 år og ikke må være tomt.
Sådanne krav kan i domænet meget let defineres, således at det kun står et sted i koden, og du aldrig mere behøver tænke over kravene, når du senere skal bruge domænet.

Lad os derfor gå kikke på de domæne fil (ligger i grails-app/Domain) som vi vi ønsker at tilføje disse begrænsninger. I denne artikel vil vi beskæftige os med følgende domæne:
Fold kodeboks ind/udJava kode 


Måden vi tilføjer disse begrænsninger er nu ved ganske simpelt at oprette propertyen constraints som det ses nedenfor:

Fold kodeboks ind/udJava kode 


Vi ser her at vi giver de begrænsninger som nævnt tidligere. Dette er dog kun en lille del af alle de mulige egenskaber du kan vælge. Her er der en oversigt over nogen af de jeg finder vigtigst:

Fold kodeboks ind/udKode 


Du kan læse mere om dette her: http://www.grails.org/doc/latest/ref/Constraints/Usage.html
Findes der ikke en standart egenskab, er det også muligt at lave sine egne, hvilket vi dog ikke ser på her. Den samlede kode ser nu således ud:
Fold kodeboks ind/udJava kode Hvordan behandles fejl
Indtaster en bruger oplysninger i en formular som ikke overholder vores restriktioner, skal vores siden naturligvis håndterer dette. Vores bruger skal modtage en fejlmeddelelse med besked om hvad der er galt.
Genererer du en controller og et view til din model (brug generate-all som beskrevet i forrige artikel, vil du kunne køre dit program. Og du vil bemærke at vores controller allerede håndterer dette. Dette skyldes at vi i save og update benytter og af instans.save() til at gemme:

Fold kodeboks ind/udJava kode 


Hvis begrænsningerne ikke bliver overholdt returnerer instans.save() nemlig false, og vi vil bliver videresendt tilbage til formularen igen.

Hvis du gerne ønsker at tjekke om inputtet er lovligt uden at gemme, kan funktionen validate() benyttes:

Fold kodeboks ind/udJava kode 


Bemærk hvorledes Grails uden videre allerede sørger for at vise fejlmeddelelser. Dette gør den idet at fejlene under save() bliver gemt i vores domæneobjekt, userInstance. I vores view bliver dette bemærket og fejlmeddelelser med mere bliver derfor vist. Dette vil jeg komme ind på i en anden artikel.<< < 123 > >>

Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (3)

User
Bruger #4487 @ 19.08.11 23:17
Lovely.... Denne artikel var længe ventet :P Tak!!!
User
Bruger #4487 @ 24.11.11 23:34
Hej Theis

Er der en tredje del i trykken?

\ Martin
User
Bruger #5097 @ 27.11.11 21:46
Hey og tak for at du kan lide det. Lige pt ikke, men hvis jeg får tid. Måske i starten af januar...

I øvrigt er jeg informeret om at der nok er nogle ukorrektheder omkring many-to-many relationer. Jeg har ikke lige tid til at kikke på det nu, men det afsnit kan det anbefales evt at få dobbeltchecket hvis der er brug for.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t