I gang med mySQL part 3

Tags:    php
Skrevet af Bruger #320 @ 06.01.2002
Start på MySQL - 3. og sidste part

Jeg har besluttet mig for at denne part (part 3) af artikel serien 'Start på MySQL' skal være den sidste part. Som jeg sluttede af med an nævne i part 2 skal vi til at kigge lidt på kommandoerne ALTER og DROP. Desuden skal vi også se en lille smule på phpMyAdmin.

Lidt opsumering

I første part lærte du hvad MySQL er. Desuden så vi lidt på kommandoerne SELECT, USE, CREATE og INSERT. (Så vidt jeg husker). Det var også her du lærte hvordan man administrerer MySQL via en MS-DOS prompt.

I anden part så vi lidt på diverse Query'es. Her lærte du hvordan du hvordn du kan bruge MySQL til fx. en gæstebog. Du lærte også lidt om while sætningen og $data[1] som kan bruges til at skrive alle din data ud.


3. part

Som jeg nævnte i starten af artiklen skal vi idag se lidt på de sidste af de vigtigeste kommandoer i MySQL. Og ja... Du huskede rigtig. Det drejer sig netop om... ALTER og DROP. Hvis man kan engelsk på 8. klasse niveau, så ved man hvad det betyder. ALTER betyder ændre og DROP betyder at droppe noget. En sætning i MySQL kunne se således ud:
ALTER TABLE tabel DROP navn
Oversat til dansk står der egentlig æNDR TIL TABEL tabel DROP KOLONNE navn. Når MySQL modtager sådan en sætning sige den. Hov, nu skal jeg til at bruge tabellen tabel og så skal jeg slette kolonnen navn. Så sker der det at ALT data i kolonnen navn bliver slettet. Og ydermere bliver kolonnen navn også slettet. Når du bruger denne kommando skal du passe MEGET på. Kolonnen kan nemlig ikke gendannnes. Så brug den kun hvis du er 100% sikker på at du ikke skal bruge kolonnen navn mere.

phpMyAdmin

Som jeg nævnte tidligere skal vi også se lidt på phpMyAdmin. Til dem der ikke ved hvad phpMyAdmin er, kan jeg fortælle at det er et stykke værktøj, som er lavet i PHP. Det værktøj bruges så til at administrere MySQL databasen. Det er MEGET nemmere at bruge end MS-DOS Prompt og tekst Query'es. Du kan downloade phpMyAdmin fra SourceForge.net. Du skal søge på phpMyAdmin og så downloade version 2.2.1.

Hvis du har en webudbyder, som understøtter MySQL, har denne, sandsynligvis også phpMyAdmin. Hvis ikke kan du uploade de filer, du lige har downloadet. Det dummeste du kan gøre er at uploade dem til mappen phpMyAdmin. Så vil hackere muligvis forsøge at komme ind i den mappe. Hvis du ikke har lavet nogen password beskyttelse på, så ville det svare til at indtale en besked på din telefonsvarer som siger: "Jeg er væk i en måned. Nøglen ligger under måtten". Ergo skal du uploade den til en anden mappe. Fx. mappen jeg-er-en-webmaster. Det er nok et af de sidste steder enhacker vil tro, at du har phpMyAdmin liggende. Hvis du bare uploader til mappen phpMyAdmin så kan enhver gå ind og slette alle dine databaser. Og så kan du hygge dig med at genetablere hele dit site. Bare et kort lille tip.


Sikke muligheder.....

Som sagt er phpMyAdmin et stykke værktøj til at administrere din database. Hvis jeg skulle forklare alle de ting phpMyAdmin kan, kunne du sidde og hygge dig med denne artikel i halvandet døgn. Såå. Jeg tror istedet jeg vil forklare lidt om "miljøet" i phpMyAdmin. I venstre frame er der en oversigt over alle databaser du har oprettet. Hvis du klikker på database-navnet kommer der en oversigt over alle tabeller i databasen. Hvis du bruger phpMyAdmin for første gang, har du to databaser. Den ene hedder TEST og den anden hedder MySQL. Der er en enkelt ting at sige om MySQL databasen. Lad den være. Hvis du piller for meget ved den, duer MySQL til sidst ikke mere. TEST databasen bruger jeg til, skægt nok, at lave tests i. Det er rart at have én database til alt sit, for at sige det lige ud, junk i.

Den resterende del af siden bruges så til at vise egenskaber mm. fra den valgte tabel/database. Her vil jeg kort lige gennemgå et par enkelte funktioner. Øverst er der nogle links der hedder:
Vis - Indsæt - Slet - Tøm. Vis kommandoen viser tabellens indhold.
Indsæt kommandoen indsætter noget data i tabellen.
Slet kommandoen sletter BÅDE data og tabel.
Tøm kommandoen tømmer tabellen for alt data. Men den sletter ikke tabellen.

Der er mange flere funktioner.

  • Du kan blandt andet indsætte en ekstra kolonne i din tabel.
  • Du kan lave en udskrift af din tabel, hvis den skal bruges til en sourcecode.
  • Du kan oprette og slette tabeller og databaser.
  • Du kan kopiere en tabel til anden database.
  • Du kan flytte en tabel til en anden database.
Og meget mere...

Og til sidst...

Jeg håber du har fået et indblik i hvad phpMyAdmin er, og hvad det kan bruges til. Min næste artikel kommer til at omhandle hvordan du laver et debatforum i MySQL og PHP. Så hvis du vil have et forum, så hold øje med Udvikleren.dk i fremtiden.Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (1)

User
Bruger #5978 @ 22.11.07 22:18
Lidt tynd i forhold til 2eren
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t