Hvordan lærer jeg Ruby?

Tags:    ruby

Hej

Jeg kunne godt tænke mig at komme igang med at lære at kode Ruby. Jeg har tidligere kodet HTML, men ellers har jeg ingen erfaring inden for programmering.

Jeg har fundet noget der hedder Ruby on Rails, men jeg ved ikke rigtig hvad det er?

Men er der ellers nogle der har lyst til at dele ud af deres erfaring, og fortælle mig hvordan man kommer igang :)

Tak for hjælpen! :D

Mvh
Kaka




Indlæg senest redigeret d. 17.04.2011 15:00 af Bruger #16557
9 svar postet i denne tråd vises herunder
2 indlæg har modtaget i alt 3 karma
Sorter efter stemmer Sorter efter dato
Hey Kaka.
Ruby er et programmeringssprog som så mange andre (syntaxen er dog lidt speciel). Ruby kan bruges til rigtig meget. Men en af de ting er den pakke der hedder Rails. Det er en populær pakke som installeres via en Ruby pakke-manager kaldet RubyGems (derved kaldes Rails et gem). Bruges dette kaldes til Ruby on Rails.

Ruby on Rails er en framework til at lave hjemmesider i (det er Ruby i sig selv ikke). Det vil altså sige, at det er et perfekt miljø at lave mere avancerede hjemmesider i. Ruby i sig selv er ikke lavet til hjemmesider.

Af hjemmesider findes Rails for Zombies. Som underviser en super sjovt og enkelt:
http://railsforzombies.org/
På Ruby on rails hjemmeside findes der også rigtig gode artikler
http://guides.rubyonrails.org/

Blandt bøger er Ruby Programming (mest berømt under navnet Pickaxe) en god bog (er hvert fald en meget berømt bog). Har dog ikke læst den:
http://en.wikipedia.org/wiki/Programming_Ruby

Til sidst vil jeg lige informerer om at Ruby er et meget avanceret miljø, så bered dig på at bruge lidt tid. Derudover bør du være opmærksom på at koderne varierer meget mellem de forskellige Ruby og Rails versioner. Så sikre dig venligst at du bruger den samme version som den du læser om.
Eventuelt installer hele møjet via RVM. Rvm er et program der gør det muligt at installere flere versioner af Rails:
https://rvm.beginrescueend.com/



Indlæg senest redigeret d. 17.04.2011 19:59 af Bruger #5097
Hej Kaka - Jeg er selv igang med Rails og indtil videre er jeg dybt forelsket. Det kan godt være lidt svært at komme igang med, men jeg tror faktisk at det er en fordel for dig at du ikke har udviklet i andre sprog endnu, da man hurtigt får sig nogle vaner og tænker lidt i kasser.

Man skal huske på at Rails stadig er et ret ungt sprog, og det udvikler sig ret hurtigt. Heldigvis er hosting af det ved at være ret stabilt, og performer rigtigt godt nu (næsten på niveau med PHP).

Det setup jeg bruger er en Ubuntu server som køre Apache med PHP og Rails (via. Passenger). Jeg ved ikke noget om hvilket styresystem du selv bruger, men jeg vil klart anbefale dig et Apache setup med Passenger, også kendt som mod_rails.

Jeg bruger sjældent udvikleren.dk til Rails debat da der ikke er ret mange her inde som kender det, så hvis du ikke lige kan få svar på dit spørgsmål her, så kan du altid prøve stackoverflow eller nogle af de dedikerede ruby/rails forums.

Derudover er der kun at sige god fornøjelse :-) Jeg håber du syntes at det er spændende. Eneste jeg fortryder ved Rails er at jeg ikke hoppede på vognen noget tidligere.



Hej

Prøv at læs de sidste indlæg i denne tråd.

God fornøjelse :)



Til sidst vil jeg lige informerer om at Ruby er et meget avanceret miljø


Det lyder som det er et sprog der er meget svært? Jeg har ikke så meget erfaring omkring programmering,så det kan være det er et andet tilsvarende sprog som ville være bedre at starte med? Eller er det godt at starte med Ruby?





Hej Kaka

Hvis du gerne vil starte på Ruby on Rails (ROR) er et framwork der bygger på ruby. Behøves du ikke at vide noget om ruby, for at lære rails. Selvom det ville være en god ide.

Jeg vil anbefale dig lynda.com rails tutorials. De er rigtig gode. Det koster dog lidt penge at bruge hver måned. Men så får du også adgang til at hav af andre tutorials.

Desuden er http://railscasts.com/ en rigtig god hjemmeside for øvede, som nybegyndere af rails.

Med venlig hilsen
Asker



Hey Kaka igen.
Ja... tja. Er vist enlig ikke så særlig svært. Men miløet er ret avanceret, så der er meget at sætte sig ind i.

Men om det er det rette er svært at sige? Hvis du gerne vil programmere smarte hjemmesider, kan det anbefales at rode med PHP i stedet. Det er relativt bare til at gå til, og du vil hurtigt opleve succes-øjebikke efter du har startet.

Hvis du gerne vil programmere, kan det måske være en bedre ide at vælge et programmeringssprog som er mere populært (hvert fald især for begyndere). Her kunde Java måske være et foreslag.

Men alt kræver sin tid at lære. Og Ruby er også et rigtig godt og populært sprog. Så hvis der er helt bestemte grunde til at du ønsker Ruby, kan du sagtens gøre det. Hvor har du fået ideen om at lære Ruby? Er det bare noget du har hørt om, eller har du fået det anbefalet til noget bestemt?



Fik det anbefalet, efter at have spurgt hvordan man kommer igang med at programmerer. Det skulle vist være let, og enkelt og gå til.



@Frank Jensen, Det lyder som om du er kommet godt i gang, så jeg vil lige spørge dig om hvordan du kom i gang? :)



Jeg blev introduceret til det af en kollega. Men i bund og grund købte jeg bogen "Agile web development with Rails" (http://www.pragprog.com/titles/rails4/agile-web-development-with-rails) som er skrevet af bl.a. skaberen af Rails. Da jeg havde fået de fleste grund principper på plads gik jeg så bare igang med at udforske og spørge om hjælp hvis jeg fik nogle problemer. Men køb bogen, den er super godt skrevet og om ikke andet et glimrende opslagsværk :-)


Lige for at tilføje noget til Theis's post. RVM er til Ruby, ikke Rails. Altså..

RVM (Ruby versions manager) bruger du til at hente en version af Ruby ned. RubyGems(eller bare Gems) er Ruby's plugin manager som du bruger til at installere Rails mv.

rvm install [version]
gem install rails



Indlæg senest redigeret d. 18.04.2011 18:00 af Bruger #12245
t