En (næsten) god nyhed

Tags:    java javafx ios android

Hej Udviklere,

Som sædvanlig får man jo ikke særligt mange gode nyhedder, men her er i mine øjne alligevel en rimelig god en for java udviklere.
I de sidste par år, har man ikke rigtigt kunne se nogen udvikling inden for java verden (med undtagelse af at java 1.7). Men dette er ved at ændrer sig, snart vil det være muligt at programmerer en java application med samme kodebase til både Desktop, iOS og Android. Læs Nyheden
Måden det kommer til at virke på er ved at ligge en mindre udgave af java virtual machine sammen med applicationen (Det er det projekt der er kendt som "JVM SE Embedded" ). Og på den måde er man så i stand til at afvikle sine java bytekode. Dog vil det til at starte med være JIT (Just In Time) baseret, (hvilket ikke fungerer fuldstændigt optimalt på Smart Phones) derfor vil der senere i forløbet også blive arbejdet på en AOT(Ahead of Time) kompiler.

Til de af jer der ikke kan vente på denne nyhed, men som gerne vil benytte sig af java til at programmerer til Smart Phones er der bl.a. følgende alternativer:

Oracle ADF Mobile
Oracles egne application developer framework. Det her framework benytter sig af en miks af HTML5, samt en embeded JVM. Ulempen ved det her Framework er at det koster en del penge pr. licens.
http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/adf/overview/adf-mobile-096323.html

Senchav GXT
Pris: 755$ (ca. 4300 DKK)
Det her Framework bygger videre på googles GWT.
Det konverterer java til javascript og benytter sig af HTML5 som UI, derfor er det ikke en native applikation man genererer men derimod en HTML applikation.

Codename One Open Source AP
Pris: Gratis*
Det her Framework er et LWUIT, hvilket benytter sig af java til at generer standard koden, der så genereres til flere forskellige platforme på et programmel niveau. Fordelen ved dette Framework er at du får samme(de påstår nogle gange bedre) performance end hvis man havde benyttet object-c kode i xCode til iOS.

*Gratis
Selve Frameworket til Codename One API er gratis, og man vil derfor altid kunne kompile til den Platform man udvikler på. Dog har Codenameone.com også en Service, så man kan bygge/pakke sine applikationer til de forskellige stores, selvom man ikke sidder på den pågældende Platform (Ja, det vil for eksempel sige, at man kan udvikle til iPhones/iPads og andre iOS enhedder på en windows maskine). Denne service er dog ikke gratis, men som en gratis registreret bruger har man 100 builds om måneden. (Pris på Codenameone.com


Til dem af jer der ikke ved det, så er javaFX det nye 'swing' Framework.
En af de fordele der er ved javaFX er at man kan udgive sine applikationer som natives (.exe osv). Derudover så tilpasser javaFX sig som standard til Look And Feel på afviklings platformen, samt at der er en indbygget Web renderer (WebKit), så man kan vises HTML sidder pænere end man kunne i swing. Dette er blot et udvalg af nogle af de nye features, der er kommet til se mere på: javaFX Developer Page

I de artikler, nyheder og blogs rundt omkring på nettet står, der at javaFX til iOS og Android vil være klar inden for et par måneder. Så hvis vi er heldige er den her til sommer.





t