Hjemmesider - hvad og hvordan?

Tags:    html
Skrevet af Bruger #3236 @ 05.02.2003
Denne artikel er en skoleopgave som jeg skrev sidste år (1.HH) i faget IT. Men når nu man kan udveksle artikler på denne side, synes jeg da det kunne være fint hvis andre (end min IT-lærer) også kunne få glæde af opgaven! Før I går igang med artiklen, kan jeg fortælle at teksten hovedsageligt henvender sig til helt nye web programmører - altså folk med meget lidt erfaring som gerne vil vide lidt grundlæggende om web-design! God fornøjelse...
Mvh. Mogens Møller




Hvad er en hjemmeside?
Hvordan laver man selv en hjemmeside?


Disse to spørgsmål vil jeg i denne artikel prøve at besvare og forklare. Det er ikke mange som er klar over hvad en hjemmeside egentlig er. Det er nok endnu mindre som ved hvordan en hjemmeside bliver til og hvilke faser en såkaldt web-designer gennemgår inden det færdige produkt ligger klar.

Hvad
En hjemmeside er i bund og grund en masse og totalt uforståelige koder. De flotte hjemmesider som vi i dag ser på Internettet med flotte animationer og spil, smarte funktioner og effekter, består faktisk af meget kompliceret kode og script som normale mennesker ikke forstår et kuk af. Denne kode bliver kaldt for HTML som er en forkortelse for Hyper Text Mark-up Language. HTML er ikke det eneste sprog på Internettet, men det er klart det mest kendte og brugte.
Det som gør at vi som normale ”surfere” ser sider med flotte billeder og tekst i stedet for HTML kode, er at vi har en browser til at fortolke koden. Ligesom en tolk kan oversætte fra f.eks. russisk til dansk, kan browsere oversætte fra HTML til skærmviste hjemmesider. De mest kendte browsere på markedet er Opera, Netscape og Internet Explorer.
Udover at oversætte HTML koden er det også browserne som henter de forskellige HTML dokumenter fra serveren. Når f.eks. en person er på en hjemmeside og klikker på et link videre ind på hjemmesiden, henter browseren HTML dokumentet på en server. Denne server har firmaet eller personen, som står bag den pågældende hjemmeside, lejet sig ind på. Firmaet eller personen giver altså et bestemt beløb til et andet firma som udbyder plads på deres server og de lejer sig dermed ind på deres server.
Det er præcis ligesom hvis man lejer en lejlighed i Struer eller andre steder. Man betaler hver måned et fast beløb, afhængig af hvor meget plads man vil have, til den person eller det firma som ejer lejligheden eller serveren.

Hvordan
Man skulle tro at hjemmesider er utrolig svære at lave når kun de består af koder, men virkeligheden er en ganske anden.
Der er i dag udviklet så mange programmer netop til det formål at lave hjemmesider så det ikke er et problem. Der er selvfølgelig nogle programmer som henvender sig mest til nybegyndere og andre som mere henvender sig til erfarende. Programmernes funktioner er at de kan skrive den komplicerede HTML kode så man selv slipper for at rode med det. I mange programmer sætter man simpelthen siden op ligesom det er kendt fra f.eks. Word og programmet skriver så selv koden.
De mest kendte hjemmesideprogrammer er: Microsoft FrontPage, Marcromedia Dreamweaver og mange bruger også den danske Stones WebWriter. Derudover bruges der også grafikprogrammer som Adobe Photoshop og Marcromedia Flash. Til disse programmer findes der en masse bøger og hæfte så man lynhurtigt kan lære det mest grundlæggende. Det jeg vil beskrive er de faser som en nybegynder og en lettere øvet normalt ikke vil tænke over første gang personen skal lave en hjemmeside.
Der er ikke nogen dissideret opskrift til hvordan en hjemmeside fremstilles, men jeg vil prøve ud fra mine egne erfaringer at beskrive noget som er godt at gøre og noget som man helst skal undgå. Sidst i artiklen er der en boks med links til hjemmesider som har de forskellige emner som jeg nedenunder beskriver nærmere.



1. Find ét emne
Før noget som helst andet skal man finde ud af hvad hjemmesiden skal omhandle. Alt for mange hjemmesider har lidt om en masse ting og meget om ingenting. F.eks. kan menuenpunkterne på en sådan hjemmeside være:
Mig selv og min familie, Volvo, Brøndby, Pamela Anderson, vitser.
Denne hjemmeside er der ingen som vil finde interessant. Ingen gider læse om ens familie. Ingen gider at læse og se 10 billeder og lidt tekst af en Volvo eller af Brøndby eller af Pamela Anderson eller om vitser fordi der i forvejen findes en masse hjemmesider om det.
Find på et emne at skrive om og hold dig til det. Det kan være lige meget om det så er tyske hamstrer eller bølgeenergi. Du skal bare holde dig til en ting og så gå i dybden med det.

2. Skriv indholdet
Når du har fundet ud af hvad siden skal handle om, skal du i gang med indholdet. Det kan være at du skal ud og finde noget materiale om det eller det kan være at du i forvejen ved alt om emnet og så bare skal have det kradset ned.

3. Lav skitse
Inden at du kaster dig ud i det grafiske design er det en god ide at have hjemmesiden tegnet ned på papir først. Hvis først man laver en skitse af hjemmesiden har man noget at gå efter og sigte hen imod. At det færdige produkt ikke er en tro kopi af skitsen gør ikke så meget, men det at have noget at sigte hen imod er godt.
Det er her at alle ideerne skal komme og man skal lade sig inspirere og slippe fantasien løs. Simpelthen tegne alle gode ideer ned på papir. Derefter kan man overveje hvilken ide man synes bedst om og føre den ud i livet.


4. Designe skitse
Nu skal det grafiske design tegnes. Nogle sider er præget af meget grafik og andre af lidt. Men næsten alle hjemmesider indeholder billeder og grafiske elementer som skal optimeres til Internettet. Med hensyn til optimeringen, skal du altid optimerer dit grafik. Dvs. at du ikke skal ligge et foto ud på din hjemmeside som du ikke først har haft igennem et grafikprogram og optimeret. Når man optimerer grafik skærer man ned på farverne så grafikken kommer til at fylde mindre. For jo mere grafikken fylder jo længere skal surferne på din hjemmeside vente.

5. Selve hjemmesiden
Det er nu at hjemmesideeditoren skal bruges. Det program som generere det komplicerede HTML kode.
Tekst og billeder indsættes og sættes flot op. Grafik skal sættes op og rettes til så det ligne det man har tegnet.
Programmeringen til hjemmesiden ordnes også her. Det er f.eks. en programmering at lave et link på sin side. Nogle hjemmesider bruger en masse kompliceret programmering som f.eks. banker. Hvis man skal finde ud af hvor mange penge man kan spare ved at omlægge sit lån skal hjemmesiden programmeres til at finde ud af hvilket lån som er mest hensigtsmæssigt.

6. Vurdering og feedback
Denne fase bliver meget tit sprunget over fordi det tit ikke er noget man tænker over. Hvis man laver sin hjemmeside med smarte menuer og funktioner er det ikke sikkert at surferen kan finde ud af at komme rundt på siden. Det kan være ligegyldigt hvor ”fed” og ”sej” en menu er hvis ikke der er nogen som forstår hvordan den fungerer.
Man skal altså prøve at definerer hvilken målgruppe man prøver at nå med hjemmesiden og så finde nogle bekendte fra denne målgruppe og få dem til at teste siden. Hvis man laver en side om en ny syklub i Struer skal hjemmesiden nok være forholdsvis enkel at finde rundt på da målgruppen til denne side sikkert ikke er de mest erfarende surfere. Hvis man derimod f.eks. laver en hjemmesideside om web design og dermed prøver at ramme en mere erfaren målgruppe, kan hjemmesiden godt have nogle skjulte og smarte funktioner og effekter.
Man skal altså prøve at få én person fra ens målgruppe til at teste hjemmesiden og se hvilke problemer han støder på og få ham til at give forslag til hvad der kan gøres bedre.

7. På nettet
Når alt er klart og parat skal hjemmesiden uploades på en server. Dette bruger mange et program til som hedder FTP. Et FTP program oprette forbindelse til den server som man har lejet sig ind på og programmet kan så overføre data fra ens computer til serveren. Alle billeder og dokumenter overføres altså op på serveren.

8. Reklame
Nu ligger hjemmesiden på Internettet, men der er ingen som kender siden og dens adresse, udover dig selv. Så hjemmesiden skal altså blive kendt, og det skal være sådan at den kan findes af andre personer.
Dette gøres ved at ligge links til siden ind på diverse søgeindekser. Her kan nævnes de mest kendte som Jubii, Yahoo og Kvasir. Derudover skal man i sin HTML kode indsætte nogle såkaldte META Tags. Disse tags gør at søgemaskiner som Google og Altavista kan henvise til din side.
Udover disse links vil anden reklame hvor din hjemmesideadresse vil blive vist selvfølgelig og være godt, men det meste reklame som f.eks. avisreklamer er ret dyre.

9. Opdatere
Den sidste fase som jeg har valgt at tage med er opdateringen. Husk nu at opdaterer din hjemmeside hvis du vil noget med den, ellers kan den ligeså godt slettes igen.
Der er ikke noget værre end at komme ind på en hjemmeside hvor der i bunden står: Sidst opdateret den 5/8 1999. Hvis du gerne vil have din hjemmeside liggende på nettet og ikke gider at opdaterer den, så undlad i det mindste at skrive hvornår den er opdateret.
Hvis man besøger en hjemmeside som man kan se er blevet opdateret for nylig, får man også større lyst til at vende tilbage senere og se om der er sket noget nyt.

Hvis du går igennem disse 9 punkter når du skal i gang med din hjemmeside går du hvert fald ikke helt galt i byen.
Til mange af punkterne skal der bruges en del tid på at lære forskellige ting. Det vil f.eks. være en god ting at investerer i nogle lærebøger til de programmer som du skal bruge da nogle af dem er lidt svære at komme i gang med.


Links:

Side uden meget grafik:
Http://www.yahoo.dk

Side med meget grafik:
Http://www.twelveten.com

Side med meget programmering:
Http://www.danskebank.dk


MMK

Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (26)

User
Bruger #2193 @ 05.02.03 18:55
Sikkert en rigtig fin kick-starts guide for en der aldrig har set internettet.
Du har dog en del tvivlsomme forklaringer, jeg må gå ud fra at det er forsimplinger, men fx at forklare at FTP er et program .. det er jo ikke helt rigtigt. Er HTTP så også et program? Hvorfor er html så ikke også et program?
Du skulle lige tage og løbe den en gang igennem og klare de fejl du helt sikkert selv kan se.
Men ellers virker den godt skrevet og forklarer en masse basala ting som nogle måske ikke ved.
User
Bruger #3236 @ 06.02.03 14:39
Hej Jonatan
Tak for din vurdering af artiklen. Du har helt ret i at der er nogle småfejl som jeg godt kunne have rettet ved at læse den igennem igen, men ikke noget som jeg mener ødelægger artiklen.

"Dette bruger mange et program til som hedder FTP"
- Skulle nok omskrives til: "Til dette bruger mange et program som opretter forbindelse til en FTP-server.
FTP = File Transfer Protocol. En Internet-standardprotokol, der benyttes til pålidelig filoverførsel mellem to computere i et Internetbaseret kommunikationsnet..." :-)

Mvh.
Mogens Møller
User
Bruger #2853 @ 06.02.03 21:56
Udmærket artikel.. du kan godt gå ind under Skriv artikel og rette din artikel..
User
Bruger #2193 @ 09.02.03 20:29
Hej Mogens.

Jeg mente heller ikke at det skulle være super detaljeret.
Du kunne fx sige: "til dette benytter mange en FTP-Klient, dvs et program der bruger FTP protokollen til at flytte materiale til og fra server ..."
:)

Og din artikel er helt sikker brugbart .. jeg syntes bare først at den var for basal ... men nu jeg tænker over det er der ret ofte huller i den grundlæggende forståelse hos folk (mig selv inklusiv), og det uanset ens kundskaber.

Håber ikke jeg havde for meget kritik, ellers må du jo bare finde min artikel frem og give den noget ærlig kritik .. der er ikke rigig andre der har givet feedback til den.
User
Bruger #285 @ 11.02.03 16:30
Lige en kommentar til forklaringen på FTP af forfatteren:

"...En Internet-standardprotokol, der benyttes til pålidelig filoverførsel mellem to computere i et Internetbaseret kommunikationsnet..."

Den er adeles ikke sikker... Den kører uden kryptering, dvs. med pakker, der umiddelbart kan sniffes...
User
Bruger #3236 @ 12.02.03 11:46
Hej Mikkel

Lige en kommentar til din forklaringen på min formulering omkring FTP:

Jeg er ikke nogen stor ekspert indenfor netværk, servere, ftp etc. etc. Den kommentar som jeg tidligere skrev om FTP er rent faktisk et citat fra bogen:
IT-Lex - Det store informatik-leksikon. Forlag: Ingeniøren bøger.

Jeg regnede med at et leksikon ville skrive rigtigt men......

Måske skulle du skrive en rettelse til forlaget og fortælle dem hvad der er galt...! :-)
User
Bruger #285 @ 17.02.03 01:24
Sad og prøvede at finde lidt dokumentation for min påstand:
http://da.sslug.dk/artikler/Linux_sikkerhed/netvaerk.html

Prøv også selv at søge på eksempelvis www.google.com

/mikl-dk
User
Bruger #2737 @ 18.02.03 21:02
Udemærket artikel, dog med de nævnte små-fejl ;)
Mikkel: Der bliver ikke sagt at FTP er en 'sikker' protokol. Der bliver sagt 'pålidelig'. I netværksterminologi betyder det at der ikke umiddelbart er mulighed for at miste data undervejs. - Og det er så heller ikke _helt_ korrekt, da det faktisk er TCP der giver pålideligheden.. Men lad os nu ikke begynde at forklare OSI-modellen, når artiklen er rettet mod begyndere... ;)
User
Bruger #3793 @ 29.04.03 17:53
Helt fedt lavet :) (har selv lavet en dl hjemmesider) Hvad fik du for den opgave?
User
Bruger #3236 @ 02.05.03 19:53
Hej Kent
Denne opgave som skulle omhandle hjemmesider eller bare Internettet generelt fik jeg 10^ (<-- pil op) for i 1. HH.
User
Bruger #123 @ 16.06.03 15:18
Til Mikl-dk og Mogens Møller:
Der blev skrevet pålidelig - det er altså ikke nødvendigvis det samme som sikker. FTP er pålidelig i den forstand at det du sender/henter kan du være 99.999% sikker på kommer helskinnet frem. At opførslen ikke er en skid sikker har intet med pålidelighed at gøre.
Bare så vi har det på det rene.
User
Bruger #4130 @ 25.06.03 13:55
God forklaring på hvad det hele er =)
User
Bruger #4043 @ 09.08.03 16:36
Jeg synes det er en fed artikel og især til uddanelses brug.. Det er et fedt emne at skrive om.
User
Bruger #3353 @ 13.12.03 11:00
udemærket artikel men jeg syntes bare at det er en skam at du kalder HTML sproget for "kompliceret" fordi at når man bare sætter sig til at læse lidt på det er det faktisk ikke kompliceret! inden jeg havde lært HTML sproget havde jeg læst mange kilde koder og jo mere jeg fordybte mig i dem så forstod jeg faktisk lidt!
User
Bruger #3236 @ 14.01.04 14:54
Hej Smurf (og jer andre)

Tak for ordene...

Grunden til at jeg skriver HTML er kompliceret er fordi normale mennesker (folk som ikke kender noget til hjemmesiders opbygning) rent faktisk synes HTML er temmelig kompliceret! Og det er først og fremmest disse mennesker artiklen er henvendt til. Der er selvfølgelig andre sprog som er langt mere kompliceret. Men ser vi HTML programmering i forhold til at skrive en stil i f.eks. Word... ja så er HTML faktisk ret kompliceret :-)
User
Bruger #5358 @ 02.05.04 11:14
ja... go artikel... (jeg har lige skimtet den..) men den giver ikke nogen intruduktion i at kode eller lave HTML...
desuden mener jeg heller ikke man kan finde et godt emne... emnet skal nemlig være der før man tænker på at lave hjemmeside....
ellers kan man lige så godt lave en side om sig selv en volvo og pamala anderson... så er det jo bare for at lære at lave hjemmesider....
User
Bruger #4691 @ 13.05.04 01:26
Hej
Nu sider jeg tilfældigvis i en stilling som underviser og lad mig sige det ærligt......
Hvis du var min elev, så skulle du skrive den om!!!
User
Bruger #3236 @ 22.07.04 20:14
Hej Lars
Nu ved jeg ikke hvor du er underviser og på hvilket niveau du underviser, men jeg tror ikke helt du kender niveauet på 1. års HHX (Niveau D & C), hvis du mener denne artikel skal skrives om...?
User
Bruger #3236 @ 22.07.04 20:17
Ikke at jeg skal ophøje min egen artikel til noget stort, men kravene til IT-opgaverne på 1. år er, for folk i et forum som dette, meget beskedne!
User
Bruger #2737 @ 29.09.04 23:13
Lars: Allerede i folkeskolen lærte jeg at når man svarer, så skal man også begrunde sit svar. Kom igen, begrund din kritik ;)
User
Bruger #7782 @ 26.06.05 19:54
Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejt :D
User
Bruger #8006 @ 06.01.06 21:10
Jeg går i 8 klasse, og kunne skrive en artikel der beskrev webdesign, netværk og alt det der med ftp en del bedre.
Men ok, til "almindelige" mennesker er denne artikel vel fin nok, som en "intro" til hvad webdesign drejer sig om.
User
Bruger #8006 @ 06.01.06 21:12
Jeg går i 8 klasse, og kunne skrive en artikel der beskrev webdesign, netværk og alt det der med ftp en del bedre.
Men ok, til "almindelige" mennesker er denne artikel vel fin nok, som en "intro" til hvad webdesign drejer sig om.
User
Bruger #8985 @ 11.08.06 21:56
"Det kan være lige meget om det så er tyske hamstrer eller bølgeenergi."

Der fik jeg mig en god griner :D og du fik en 5'er (også fordi det er en god artikel)
User
Bruger #8985 @ 11.08.06 22:10
Dog kan jeg ikke lide du kalder det at "programmere HTML", det ses alt for mange steder og HTML er IKKE et programmeringssprog :D Det er markup-sprog/kode-sprog, kald det hvad du vil, bare ikke programmeringssprog :D
User
Bruger #12403 @ 01.09.07 21:50
Forstår den ikke helt.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t