Installation af Mandrake Linux 9.1

Tags:    linux
Skrevet af Bruger #959 @ 24.10.2003


Mange Windowsbrugere overvejer at skifte til Linux. De tør bare ikke. Linux har mange fordomme og rygter, som slet ikke passer. Før i tiden var Linux meget svær at begynde med. Men efterhånden er Linux nu begyndt at kunne konkurrere fuldt ud med Windows. Linux installerer sig uden problemer - også sammen med Windows. Den finder de fleste drivere, har en rigtig fin grafisk brugerflade (Som Windows). Konsolen er der stadig væk, men den kan man efterhånden klare sig uden. Den grafiske brugerflade klarer det meste.

I denne artikel vil vi prøve at gennemgå installationen af Mandrake Linux 9,1 GPL version (Den der er gratis). Vi vil prøve at gennemgå det, så en nybegynder kan forstå det. Vi vil gennemgå installationen, ved siden af Windows, så man både kan have Linux og Windows.


Få fat i Mandrake


Først skal du jo have fat i Mandrake Linux. Der er flere muligheder:

Gratis
Man kan downloade Mandrake Linux gratis. Den kan du finde inde på http://www.mandrakelinux.com/.
Du kan også vælge at købe den gratis version på en cd. På http://www.linuxpusher.dk kan du købe alle 3 installationscd'er for kun 60 kr. Du kan yderlige købe 3 Contribution cd'er - dvs. cd'er fyldt med programmer til Mandrake - De koster kun 45 kr. for 3 cd'er. Porto er 25 kr. Alt i alt kan du altså få 6 cd'er med Mandrake til kun 130 kr.

Kommerciel version
Mandrake har også hele 3 kommercielle versioner. Standart, Powerpack og Prosuite. Hvis man køber den, får man meget mere med til Linux. Desuden støtter du udviklingen af Mandrake. Læs mere på http://www.mandrakesoft.com/products/91/packs.

Installer Mandrake


Når du har fået cd'erne, skal du pakke cd'erne ud, og sætte installations-cd 1 i cd-drevet. Derefter booter du cd'en op (Hvis cd-drevet ikke er First Boot Device, skal du sætte den til det i Bios. Kan du ikke finde ud af det, kan du spørge i forummet).

Når cd'en er bootet op går den igang med at loade Linux. Vær ikke bekymret for en evt. sort skærm, da det er meget normal. Skærmen kommer frem senere. Når skærmen er loadet, kommer der et billede frem hvor du bare skal trykke enter for at fortsætte. Hvis ikke du trykker noget sker det automatisk.


Nu skal du så vælge sprog. Vælg Europa og derefter Dansk. Derefter foregår hele installationen på dansk, og dit Linux kommer på dansk. Bemærk at du med Linux, faktisk har et styresystem der understøtter en masse sprog.


Nu skal du så accepterer licensbetingelserne. Klik på accepter og derefter på næste.

Så skal musen installeres. Som regel skal du vælge standard, men hvis du også har en scroll på din mus skal du vælge standard med rullehjul.


Nu skal sikkerhedsniveauet sættes. Som privat bruger er det nok at sætte sikkerhedsniveauet på standard, men er det en server du skal bruge skal den nok være på Højere.

I feltet sikkerhedsadministrator, skal du skrive det ønskede brugernavn til administrator. Det er bedst at skrive Root her.


Nu skal du vælge hvor du vil installere Linux. Her er det vigtigt at vælge det rigtige valg, da du kan risikere at slette Windows. Her er en forklaring på de 3 muligheder:

Brug eksisterende partition
Hvis du har en harddisk, som har 2 partitioner, hvor den ene er Windows på, kan du installere Linux på den anden partition med denne mulighed.

Slet hele disken
Hvis du har 2 harddiske, hvor den ene er Windows på, og du gerne vil bruge den anden harddisk til Linux, kan du bruge denne mulighed. Denne mulighed sletter alle partioner på en harddisk, og installerer linux på den. Så hvis du kun har en harddisk, og både vil have Windows og Linux, skal du IKKE bruge denne mulighed. Hvis du derimod kun vil have Linux, kan du bruge denne mulighed.

Brugerdefineret disk-opdeling
Har du en anden måde du ønsker at opdele disken på kan du bruge dette værktøj. Brug det dog ikke uden det er nødvendigt, da det bare gør det mere besværligt.


Nu skal du vælge hvilke pakker/programmer du vil have installeret på linux. Der sker i hvert fald intet ved at vælge alle pakker, da du så bare har de programmer ekstra. Dog vil jeg sige at du ved Grafisk Miljø, kun skal vælge KDE og GNOME, da du alligevel ikke kan bruge de andre til noget som privat bruger.


Så spørger den om du vil installere nogle servere. Hvis du ikke skal bruge din computer til server, men blot til privat brug, skal du vælge nej. Skal du bruge den til server, og har du kendskab til det, skal du vælge Ja. Jeg anbefaler naturligvis nybegynderen til at vælge nej. klik på næste.

Nu går den igang med at installere Mandrake. Det tager en 20 minutters tid. Du skal skifte til cd 2 og cd 3 under forløbet, så hav dem klar. Når den er færdig med det, skal du instille en masse ved installationen.

Du skal angive en Root-adgangskode -dvs. en adgangskode til administratoren. Skriv passwordet i begge felter.


Derefter skal du begynde at tilføje brugere til systemet. Skriv navn, brugernavn og adgangskode. Vil du tilføje mere en én bruger så klik på Accepter bruger. Er du færdig med at tilføje brugere så klik på næste.


Nu skal du vælge om du ønsker automatisk login. Ønsker du det, skal du også vælge hvilken brugerflade du ønsker som standard. Som regel er KDE et godt valg.
Hvis du kun har en bruger på maskinen, er det en god ide med automatisk login. Har du mere en én bruger, er det nok ikke sådan en god ide.


Nu skal du vælge hvordan linux skal boote op. Som regel skal du vælge Første Sektor på disken, hvor du så kan vælge mellem windows og linux når du starter op, men vil du hellere starte Linux op med en diskette, kan du vælge med diskette.


Så mangler du at instille det hardware som linux umiddelbart ikke installerede, og lige tjekke af om alt er korrekt konfigureret. Se f.eks. på printer og modem. Klik derefter på næste.


Så skal du vælge skærmopløsning. Vælger du 800x600 er du på den sikre side, men 1024x800 er noget de fleste skærme understøtter, og er efterhånden "standardopløsning" i dag.


Så er der grafikkortet, som skal instilles på opløsning og farver. Brug her samme valg som ved skærmopløsningen.


Så spørger den om du vil hente opdateringer. Som regeln svarer man nej til dette, men hvis du skulle have en ustyrlig lyst til det kan du gøre det. Ellers så svar Nej.


Så er du færdig med at installere. Tag cd'en ud af drevet og klik på Genstart. Gå nu videre til næste punkt: "Start med Linux".


Start med Linux


Når du starter op, får du valget mellem Windows og Linux. Vælg Linux. Vælger du ingenting, kommer den ind på Linux automatisk.

Så går den igang med at opstarte linux. Dette kan tage noget tid, den første gang. Men ellers starter den automatisk den grafiske brugerflade op. Her skal du logge ind og vælge brugerflade, medmindre du har valgt automatisk login. KDE er nok den bedste brugerflade.

Login og straks kommer du ind på KDE (Eller GNOME hvis du har valgt den). Her kan du nu se skrivebordet. Ser det ikke godt ud? I startmenuen er der fyldt med en masse programmer og spil. Jeg kan da bl.a. nævne Mozilla browserpakke, Openoffice, Koffice osv. Du kan så sætte ikoner ud på skrivebordet. Der er også en konsolknap nede ved startmenuen, hvor du straks kan åbne konsolen, og indtaste kommandoer. Der er desuden knapper til hjælp, browser, vis skrivebord.


Sådan ser Mandrake Linux 9.1 sådan cirka ud, når du har installeret det (Bortset fra ikoner på skrivebordet).


Her har en lidt mere professionel bruger vist sit skrivebord.

Til slut


Hvad er der mere at sige? Nu kører Linux. Den har forhåbentlig fundet alle drivere. Har du brug for hjælp, kan du jo evt. skrive et indlæg i forummet, hvor du så vil få svar. Som regel får man brug for hjælp, når man skifter til et fremmed styresystem.

Mange de opgiver kort efter de har fået linux, og installerer Linux. Dette er fordi at man først skal vænne sig til Linux. Man har forventninger om at Linux er meget bedre og flottere end Windows. Men det er den ikke. Den er bare anderledes, og det skal man vænne sig til. Den kendte 14-dages-metode hjælper som regel. Den går ud på at prøve Linux i 14 dage, hvorefter man får nemt ved at bruge Linux, og næsten ikke bruger Windows mere.

En god ide, ville måske også være at bestille Knoppix/Dappix ved http://www.linuxpusher.dk. Der kan man køre Linux fra en cd, helt uden at installere. Man booter bare cd'en op. Så kan man prøve Linux i nogle dage og se og det er noget for en.

Jeg vil senere fortsætte med at skrive linuxartikler. Her bl.a. installationsartikler til Suse og Redhat. Desuden også nogle brugerartikler til Linux.

/Andreas Andersen


Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (36)

User
Bruger #1739 @ 25.10.03 13:11
Den artikel sad lige i øjet... jeg har længe været bange for at installere mandrakelinux men jeg fik bare lyst til at prøve. Jeg vil dog understrege at jeg havde nogle problemer da jeg skulle finde plads til linux pro der var ikke nogen valgmulighed som hed Brug eksisterende parrtition
User
Bruger #4404 @ 25.10.03 15:40
Jeg syntes det var en god artikkel, men hvor kan man downloade Linux henne på hjemmesiden?
User
Bruger #3530 @ 25.10.03 18:05
Glimrende artikel, men jeg forstår nu ikke hvor du har gjort af muligheden med Linux: at vælge ?
Altså med denne artikel er det selvfølgelig ment hvordan man installerer Mandrake, men hvorfor ikke give læserne muligheden for at lære lidt om de forskellige linux versioner ? Jeg er går selv igang med sådan en artikel snart, vil jeg tro, da jeg ikke mener at særlig mange har forståelsen for hvad hver enkel bruger skal have:
Mandrake er jo fransk hvilket er fint men den har nu lidt svært ved at styre andre sprog. Og så er Mandrake jo bygget på RedHat 5.1 med KDE som visuel element.

"Kasper" Prøv at kigge lidt oppe i artiklen. Der vil du finde 2 links: et til Mandrakes forside og et til et mirrorsite med downloads. Hvis ikke du kan finde det så brug det her:
http://www.mandrakelinux.com/en/ftp.php3
User
Bruger #959 @ 25.10.03 21:07
Jeg synes artiklen ville blive alt for bred, hvis man skulle nævne alle de andre distrubitioner. Artiklen er lang nok i forvejen, og det ville nok skade artiklens nybegynderhed. Det bliver alt for forvirrende. Jeg synes det er nok kun at nævne Mandrake. Det med de forskellige versioner, og hvad Linux står for bør stå i en generel-linux-artikel. Ikke i en indstallationsartikel for Mandrake.
User
Bruger #3530 @ 26.10.03 14:10
Det er selvfølgelig også rigtigt, men jeg ville bare opfordre/starte en diskussion til en artikel om de forskellige linux'er :D
User
Bruger #3959 @ 30.10.03 10:44
Jeg har længe tænkt på at få linux... men jeg har været bange for at der skulle gå ost i installationen. Men skal man ikke have to partisioner. så den ikke ligger på samme patision som windows???

Kanon fed artikel!!! respect for den!
User
Bruger #959 @ 30.10.03 22:24
Jo det er ikke en særlig god ide at bruge samme partition til både linux og windows. jeg anbefaler du opdeler harddisken i 2. Det er nemt.
jeg gjorde faktisk det, allerede fra da jeg stadig kun havde windows. Der kørte jeg med 2 partitioner, så jeg havde en ekstra harddisk.
Dem der ikke har mod på at opdele en harddisk i partitioner, anbefaler jeg ikke til at få linux endnu. Man skal helst være nogenlunde erfaren windowsbruger, før man kaster sig ud i Linux, fordi Linux er MEGET anderledes - dermed sagt ikke dårligere.
User
Bruger #479 @ 31.10.03 17:23
En fin artikel du har lavet, men jeg er lidt uenig i din kommentar "helst være nogenlunde erfaren windowsbruger". Det bedste ville da være hvis man ALDRIG havde brugt Windows før, så man ikke havde alle de vaner. Som du selv siger er Linux ikke dårligere/svære at bruge, medmindre man aldrig har benyttet andet end Windows.
Mht. partionering vil jeg mene at der skal mere mod, til at installere MDK på samme partion som windows, end der skal til at partionere sin disk. Hvis man bruger NTFS (det der WinXP format) er det da slet ikke muligt? ´

Du burde nok skrive at hvis man har Windows installeret kan man også vælge "Brug fri plads på Windows partion", "Brug eksisterende partion" vises kun til dem der allerede har ext2/3 partion på deres harddisk.
User
Bruger #1151 @ 07.11.03 09:27
God artikel!! Jeg har installeret Mandrake 9.1 før, men jeg droppede fra den igen da jeg fandt ud af at den ikke trak mit grafik kort, men jeg kunne ikke rigtig finde ud af om den understøttede den!? Jeg har en SiS 650 grafikkort. Ved i om den understøtter det? For jeg har siddet og rodet med Linux kommandoer og jeg programmerer PHP og C++ så jeg finder det optimalt at slå om til Linux, da jeg også gerne vil lære det. God artikel!!
User
Bruger #4404 @ 03.01.04 16:39
Til martin
Du kan prøve at gå ind på Grafikkort produsentens hjemmeisde f.eks. Nvidia og så se om der ligger en driver til linux.
User
Bruger #959 @ 09.01.04 12:09
> Jesper Mikkelsen
Du har ret i at man kunne klare sig godt hvis man slet ikke kendte Windows, fordi man så ikke kendte bedre, og lettere kunne lære et nyt system. Men i realiteten tror jeg næppe der er mange der aldrig stifter bekendtskab med Windows. Jeg tror næppe heller ikke at man ikke vil komme til at prøve Windows i hele sit liv. Bare i skolen er der jo Windows. Og jeg mener at hvis man kender Windows, er det godt hvis man kender det godt, fordi man så ved hvordan man skal færdes i et operativsystem, og måske kender man også DOS, som kan give en en bedre mulighed for at kunne bruge konsollen.

Jeg tror dog senere, at Linux vil udbrede sig mere. I dag begynder flere regeringer enten at bruge eller overveje at bruge Liniux. Deriblandt Kina, Indien, USA, Storbritanien, Tyskland, Danmark, Frankrig m.m.
Det er meget vigtige lande, som nok skal sætte gang i det hele.
User
Bruger #4954 @ 13.02.04 14:38
Hvad er det med partitioner??

Jeg vil gerne installere Linux, men er bange for det ødelægger Windows..

Skal lige have det på det rene så!!

Hvor skal man ligge Linux på harddisken??
Jeg bruger bare normalt XP, men har ikke forstand på det med de partitioner!!
User
Bruger #959 @ 16.02.04 12:13
Med et program kan man opdele en harddisk til flere harddiske/drev - såkaldte partitioner. Der er ikke tale om en fysisk opdeling, men når man læser hardddisken med et operativsystem vil det se ud som om der var flere harddiske.
Når man køber en harddisk, skal man før man kan bruge den oprette en partition, hvorefter man formaterer den så den er klar til brug. Derefter kan man installere et operativsystem.

Oprettelse af partitioner kan ske med mange programmer. Til DOS/Windows 95/Windows 98 og Windows ME brugte man ofte programmet FDISK, som man havde på en starddiskette som kan oprettes i Windows.
Men hvis du har Windows XP i forvejen, anbefaler jeg du bruger cd-en som også kan oprette og slette partitioner. Du skal først tage backup af alt det du vil, for hvis du vil opdele en harddisk i 2 partitioner, så kræver det at du geninstallerer. Når du har gjort det, putter du Winxp-cd-en i drevet og genstarter, så du starter for cd-en. Husk at trykke på en tast for at starte for cd-en, når den spørger om det.

Under installationen får du mulighed for at oprette og slette partitioner. Der vil være en partition i forvejen, som hedder C:\\. Det er den du har brugt før. Den skal du slette. Så skal du oprette 2 partitioner, som hver får omkring 50 % af harddiskens plads. Når det er gjort skal du formatere den ene af dem og installere Windows på den. Det kan være på C:\\.

Så skal du putte linux-cd-en i og starte for installeringen. Der vil du få lov til at vælge hvilken partition du vil bruge. Der skal du naturligvis bruge den tilsvarende D:\\. husk at formatere den med Linux' filsystem, for ellers går der rod i det.

Når det er gjort vil du have 2 harddiske. Et C:\\ hvor windows ligger på, og et D:\\ hvor Linux ligger på. Computeren vil selv spørge hvilken du vil starte.

Dette er en meget udførlig beskrivelse. Jeg ved ikke om du har brug for den, men nu er den der i hvert fald.

Hvis man husker at installere linux og windows på hver sin partition, så ødelægger du ikke windows. Men du kommer ikke udenom at skulle geninstallere.
User
Bruger #3530 @ 18.02.04 23:24
Gider forfatteren eller en anden ikke være mig så behjælpelig at sige mig om en 333 MHz processor med et 32 mb grafikkort og et splinternyt netværkskort er nok til at drive linux mandrake ?

Har haft redhat og det virkede ikke helt....meget tænken og skramlen så nu vil jeg prøve mandrake kan du/I hjælpe ??
User
Bruger #5301 @ 23.02.04 03:02
Til Kasper - Jeg har kørt linux på min 166MHz, og det gik uden problemer. Der anbefales 333MHz og 64 Ram. men 32 er ok. Så du burde ikke have nogle problemer
User
Bruger #959 @ 24.02.04 12:08
Jeg er næsten sikker på at Mandrake virker på en 333 MHz og32 mb RAM. Linux kan køre under de mest utrolige forhold.

Nu ved jeg ikke hvilken version af Red hat du har haft, og jeg ved ikke hvad der var galt. Men hvis det er en ældre version, kan det være problemet. Linux er blevet meet udviklet inden for de sidste par år, og understøtter derfor flere drivere nu. Jeg vil vove at påstå at Mandrake kan køre på din computer.

Mandrake koster desuden næsten ingenting hvis du køber de brændte cd-er ra Linuxpusheren.dk. Så du miser jo ikke det store beløb ved at prøve.
User
Bruger #3530 @ 24.02.04 16:15
ok så :)
User
Bruger #5438 @ 16.03.04 15:23
Det må jeg sige, god artikel, men du burde gå lidt mere i detalier.
Lidt mere direkte download link.
User
Bruger #5097 @ 26.03.04 21:53
Hvad er systemskravne til denne linux?
User
Bruger #4321 @ 13.04.04 13:00
ginial artikkel... er der nogen af jer der ved meget om linux der kan sige mig hvilken ver a flinux der e rnemmest at lære???
User
Bruger #959 @ 20.04.04 09:50
> Jonas
Jeg valgte ikke at gå mere i detaljer end det fremgår af ovenstående artikel, p.g.a. dels artiklens længde, og dels fordi det bare skulle være en hurtig guide til hvordan man installerer Linux. At kunne bruge Linux bagefter, ville være en ide til en anden artikel. Ideen med det direkte downloadlink synes jeg er god. Den tænkte jeg ikke over da jeg lavede artiklen.

> Shafh
Linux kan køre på næsten enhver maskine. Så vidt jeg husker ligger grænserne på omkring en 166 Mhz. Men hvis du skal køre de linuxversioner som findes i dag, med alt den grafik, tror jeg at 300 Mhz er minimum. RAM anbefaler jeg t minumum 32 eller 64 mb.

> sdm3000
Nogle siger at Mandrake er den nemmeste version, men jeg synes også at Suse Linux efterhånden har udviklet sig til noget meget brugervenligt.
User
Bruger #5097 @ 27.04.04 21:27
Tak Shafh,
Jeg har selv fået hentet denne linux, barer den nye v. 10.0.
User
Bruger #5097 @ 28.04.04 14:17
Når du starter op, får du valget mellem Windows og Linux. Vælg Linux. Vælger du ingenting, kommer den ind på Linux automatisk.


----------------------
Hvordan får jeg den til at starte windows vis man ikke trykker på noget? Det tror jeg stadig jeg vil bruge mest!!!
User
Bruger #5097 @ 28.04.04 18:36
Hvordan laver jeg en partition?
Læs min forum men spørgsmållet:

http://www.udvikleren.dk/thread.php?techid=5&f=5&t=241

Tak. Det skal man jo gøre når man skal dette
User
Bruger #959 @ 29.04.04 12:20
Du har helt ret i at den vælger Linux automatisk. Det ville helt sikkert være bedre at den benyttede Windows i stedet for. Det nytter ikke først at installe Linux og så Windows, for så virker Linux ikke mere.

Jeg bliver nødt til at sige at jeg simpelthen ikke ved hvordan man ændrer den til automatisk at starte i Windows. Det er noget med at gå ind i en fil og ændre ved noget, men jeg ved ikke hvilken.
User
Bruger #5097 @ 29.04.04 15:52
ja, sikkert i bios'en.
men takker igen.
Nu skal jeg installere...
User
Bruger #959 @ 29.04.04 22:50
Nej, jeg tror ikke der er noget i biosen du kan bruge. Nej, det er simpelthen en systemfil i Linux som man skal redigere i. Har hørt om den engang.

Jeg har aldrig prøvet det. Men i en bog engang så jeg at man skulle ændre i følgende fil: /etc/lilo.conf . Lilo er det opstartsprogram, som giver dig valget mellem Linux og Windows.

User
Bruger #5582 @ 21.05.04 10:06
jeg har aldrig brugt linux men overvejer da at instalere det ... så det kan godt være at det her spørgsmål er lamt men alligevel

der står at der er en knap der åbner komsolen... findes der en /help kommando eller lign. eller en liste over kommandoer

... den her artikel er super god ....
User
Bruger #4288 @ 23.07.04 22:54
Braaag! af en artikle SUPER!!! lige hvad jeg har brug for 1000 tak :D
User
Bruger #6288 @ 15.08.04 20:40
Jeg har lige nu XP Pro på min maskine, på min C:\\ Partition..

Kan jeg så instalere linux på min D:\\ partition uden at skulle røre mit windows??
User
Bruger #959 @ 18.08.04 12:12
> Nicholas Swiatecki
Jeg har ikke stødt på en sådan liste i selve Linux, men den er der sikkert. Men hvis man ikke kender til at bruge konsollen, er mit råd, enten at lade være, når det ikke er nødvendig, eller læse nogle bøger med det. I Linuxbøger kommer konsollen altid med ind.
User
Bruger #959 @ 18.08.04 12:13
> Rasmus
Ja det kan du sagtens. Bare vælg D:\\ som harddisk til Linux, og få den formateret om. C:\\ vil aldrig blive rørt ved, og de 2 operativsystemer kører fint ved siden af hinanden.
User
Bruger #2737 @ 20.09.04 20:37
Meget fin kom-i-gang artikel. Jeg har efterhånden rodet med Linux (Gentoo) i 1½ år, og har efterhånden rimelig godt styr på det, men det var da meget rart at se hvordan Mandrake-folkene har valgt at gøre. gj :)
User
Bruger #3275 @ 26.03.05 15:19
Man kan i øvrigt også downloade en live cd (prøvelinux som kører fra cd) men mandrake. Man kan downloade en gratis udgave af det på mandrakelinux.com
User
Bruger #7570 @ 30.04.05 21:19
Hvis din windows fylder hele harddisken, så kan der gøres plads til Linux, ved at "skrumpe" windows så der bliver plads til Linux.
Programmet Partition Magic (600kr.) kan gøre det.
Denne disketter kan også gøre det.
Technet boot diskette
http://www.knoldpgtot.aab-net.dk/appz/pmdos.exe
Hent og læg den på skrivebordet>dobbeltklik på den og hav en diskette klar.
Start comp med disketten og lad den selv rulle på plads.
slutter den bare ved A: så er det pm der skal bruges
User
Bruger #959 @ 09.05.05 09:54
Så vidt jeg husker, indeholder det partitionprogram der hører med til Mandrake (Hedder nu Mandriva) også et "skrumpningsprogram".
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t