.htaccess - Introduktion

Tags:    diverse
Skrevet af Bruger #5158 @ 31.01.2009
Læs med her og kom godt i gang med .htaccess. Der er mange muligheder i det.

.htaccess, PHP og Apache


.htaccess har ikke direkte noget med PHP at gøre, men er en måde at få Apache-serveren til at udføre en række funktioner.
Derfor har jeg valgt at lægge artiklerne i PHP-sektionen, da det nok er her, de fleste med adgang til en Apache-server søger hen.

Hvis man har adgang til sin egen Apache-server, kan mange af de ting man laver i .htaccess laves direkte i konfigurationsfilen "httpd.conf", men for begyndere (og let øvede) er det nemmere og mere overskueligt at øve sig i .htaccess-filen.

Selve filen


.htaccess er en simpel tekstfil som lægges på serveren og kan derfor redigeres i enhver teksteditor, eksempelvis Notepad.

Filen skal kaldes ".htaccess" og ikke andet, ellers har den ikke rigtig nogen effekt på serveren. Start-punktummet betyder, at det er en skjult fil, en såkaldt "dot-fil".

Alt efter hvilken måde man tilgår sin webserver, er der forskellige måder at oprette filen på. Det kan være, du er nødt til at kalde den "htaccess.txt" på din lokale maskine og derefter omdøbe den med et ftp-program når den er overført til dit websted.

Når filen ligger i en mappe, har den både indflydelse på mappen og alle undermapperne. Hvis man ønsker at have andre regler i nogle af undermapperne, oprettes blot en ny .htaccess-fil i de pågældende mapper, som dermed overskriver tidligere definerede regler.

Efterhånden som filen bliver udbygget, kan den blive ret omfattende. I begyndelsen virker det nok lidt uoverskueligt, men efterhånden skulle man gerne få større og større overblik. Nedenfor er et eksempel på hvordan filen kan se ud hvis man bruger forslagene i denne artikelserie.

Eksempel på en .htaccess-fil:
Fold kodeboks ind/udKode 

Praktisk viden


Selvom det måske virker som nogle simple kommandoer man skriver i .htaccess-filen, skal man huske på at det er en konfigurationsfil, så det er en rigtig god idé at være forsigtig. Tag gerne back-up, inden du går i krig.

Man kan bruge # ("sharp") til at indsætte kommentarer i filen. Det er anvendeligt, hvis filen er stor med mange funktioner, så kan man nemmere have overblik over filen.
Fold kodeboks ind/udKode 

Muligheder


.htaccess har rigtig mange anvendelsesmuligheder.

Blandt andet:

  • Adgangskontrol med brugernavne og kodeord

  • Egne fejlsider

  • Pænere adresser

  • Viderestilling til anden side

  • Forhindring af "Hotlinking"

  • Adgangsspærring af visse domæner eller IP-adresserArtiklerne blev en smule lange, men jeg håber alligevel de er brugbare, hvis man ikke helt har styr på teknologien. De er primært henvendt til folk der er på et stadie, hvor deres interesse er større end deres viden i forbindelse med .htaccess.

Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (0)

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t