Introduktion til Silverlight

Tags:    diverse
Skrevet af Bruger #13543 @ 21.09.2009
Silverlight er et Microsoft produkt som kan bruges til bla. Udvikling af RIA og LOB applikationer. De fleste vil nok betegne Silverlight som en konkurrent til Adobe Flash og derfor er mange af de samme muligheder også til stede i Silverlight. I denne artikel vil jeg forsøge at skabe et overblik over teknologien, samt give en blød introduktion til noget af teknologiens sejeste features.
Silverlight kom i første version i 2007 i forbindelse med en Microsoft konference ved navn MIX. I version 1 var Silverlight JavaScript baseret, tooling ikke specielt nyttig og generelt en ret ny teknologi som udviklere synes var lidt clumsy at arbejde med.Arkitekterne bag teknologien vidste efter version 1 at de var nødt til, at få Silverlight alignet med resten af .NET miljøet. Det betød bedre support i Visual Studio og at udskifte JavaScript’en med et .NET sprog. Og det er præcis hvad der skete ca. 12 måneder efter version 1 udkom. I Oktober 2008 kom Silverlight 2 med fuld support for Visual Studio og et subset af det velkendte .NET framework i ryggen. Med andre ord – Silverlight var blevet en del af .NET familien.Idag er Silverlight i version 3 og teamet bag teknologien er fastlagt på, at give os en ny version én gang om året. I forbindelse med MIX i Las Vegas i 2009 blev det offentliggjort at Silverlight er blevet downloadet af 300 millioner mennesker verden over og, at over 400.000 udviklere og designere bruger teknologien og værktøjerne omkring i et eller andet omfang.Så hvad er Silverlight ?
Silverlight er et browser plugin som kan eksekvere .NET, præsentere video, animationer, billeder og meget andet sejt. Selve plugin’et virker på forskellige platforme samt i forskellige browsere, og måden hvorpå du udvikler i Silverlight minder meget om Windows Foundation Presentation. De værktøjer som bruges til at udvikling af Silverlight er Visual Studio (Express) samt Expression Blend. Ideén bag Silverlight er at ligge det bedste fra klienten og browseren i en og samme teknologi.
Som jeg nævnte tidligere, kan du udvikle med et vilkårligt .NET sprog i Silverlight. Dog skal du være opmærksom på at det .NET framework der er tilgængeligt i pluginet er et subset af det fulde .NET framework som f.eks er tilgængeligt i WPF eller ASP.NET. En anden meget vigtig ting er, at Silverlight køre i et sandbox miljø hvilket betyder du hverken har adgang til resourcer på klientens maskine eller refererede assemblies skrevet under det fulde .NET framework. Silverlight opererer udfra CoreCLR som du kan læse mere om her (http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc721609.aspx).Du kan ekskvere Silverlight under en Macintosh, Linux eller Windows. Linux udgaven er dog ikke noget Microsoft selv udvikler, men noget som Novell må tage æren for. Moonlight findes i skrivende stund i Beta 3 som du kan afprøve her (http://go-mono.com/moonlight-beta/).
Silverlight kommer med tiden til at fungere på både Windows Mobile samt Symbian OS som begge er operativ systemer til mobile enheder.Hvordan kommer jeg igang med Silverlight ?
Bruger du i forvejen Visual Studio (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=83c3a1ec-ed72-4a79-8961-25635db0192b&displaylang=en) eller Visual Web Developer (http://www.microsoft.com/express/download/) er de næste skridt lige ud af landevejen.
Du skal følge de 2 første trin på følgende site: http://www.silverlight.net/getstarted/
Når du har installeret ovenstående kan du åbne visual studio og vælge ”Silverlight application”.Vælg host projekt.Og til sidst skulle din solution i Visual Studio gerne se nogenlunde således ud.Højreklik på MainPage.xaml og vælg ”Open in Expression Blend”. Du vil derefter se Blend blive åbnet op og loade din MainPage.xaml ind i designeren.Vælg en TextBlock i venstre menuen og tegn den på designeren. Skriv noget i TextBlocken og gem filen. Hop derefter tilbage i Visual Studio og tryk ja til følgende box.Nu kan de se at din MainPage.xaml fil er blevet opdateret i Visual Studio og der er kommet noget xaml kode som du kan prøve at studere lidt nærmere om lidt. Tryk på F5 og se hvad der sker. Du skulle meget gerne se et browser blive åbnet op hvori din første Silverlight applikation vil blive vist.

Hvordan kommer jeg videre med Silverlight ?

Du kan læse nogle af de andre artikler jeg har skrevet på min tidligere blog:

Silverlight introduktion - en silverlight video-afspiller.
(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/07/05/silverlight-introduktion-en-silverlight-video-afspiller.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion, del 8 - events (http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/07/03/silverlight-2-0-introduktion-del-8-events.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion, del 7 - Data Binding (http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/07/02/silverlight-2-0-introduktion-del-7-data-binding.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion, del 6 - forstå XAML resourcer
(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/06/30/silverlight-2-0-introduktion-del-6-forst-xaml-resourcer.aspx)

Silverlight introduktion, del 5 - positionering af XAML elementer(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/06/26/silverlight-introduktion-del-5-positionering-af-xaml-elementer.aspx)

Silverlight introduktion, del 4 - fundamentale XAML elementer (http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/06/23/silverlight-introduktion-del-4-xaml.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion, del 3 - start med XAML
(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/06/23/silverlight-2-0-introduktion-del-3-xaml.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion, del. 2
(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/05/07/silverlight-2-0-introduktion-del-2.aspx)

Silverlight 2.0 introduktion.
(http://blogs.msdn.com/danielmf/archive/2008/04/24/silverlight-2-0-introduktion.aspx)

Andre gode Silverlight resourcer:

http://thomasm.tenteo.com/
http://timheuer.com/blog/
http://www.silverlight.net/getstarted

May the light be with you.Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (3)

User
Bruger #6559 @ 21.09.09 09:56
En meget blød artikel, som jeg et eller andet sted føler ligger et større tryk på det tekniske bag end at se nogle eksempler. Jeg ved godt man kan læse videre på andre links, men det er noget jeg personligt har fundet frem til selv. Så lidt flere lette eksempler, og et evt billede af det i brug og så vil det være en god start.
User
Bruger #6528 @ 23.01.10 00:05
Jeg synes faktisk at artiklen er helt perfekt. Det er ikke svært at se at den er skrevet af en Microsoft mand :P men ikke desto mindre er denne artikel hvad der ofte mangler når man skal starte på et nyt sprog. Godt arbejde, glæder mig til at læse resten :)
User
Bruger #4647 @ 21.04.10 01:51
rigtig god linksamling og artikel - selvom det ikke er så dybt teknisk, så er det et godt overblik og med links osv. Så kan man altid selv læse nærmere i dokumentation og på hjemmesider rundt omkring...
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t