Start på ASP

Tags:    asp
Skrevet af Bruger #320 @ 01.12.2001
Start på ASP

ASP er, ligesom PHP, et ServerSide programmeringssprog, hvilket betyder at du skal have en WebServer for at køre det. I min artikel om Opsæting af PHP, lærte du at PHP kan køre på en Apache WebServer. ASP vil vi have til at køre på en IIS som betyder Internet Information Server. Jeg vil gennemgå følgende i denne artikel:
  • Opsætning af ASP og IIS
  • Et eksempel på et ASP-dokument
Lad os starte med at se lidt på opsætning af IIS:

1. Installation af IIS.

IIS som er en WebServer, skal ikke downloades. Den ligger allerede på din Windows CD-rom. Sær CD-rommen i drevet, og vælg Install Add-On Components. Hvordan du skal gøre, kan ses på nedenstående billede:

I den næste box, vælger du hvilke komponenter du vi installere. Sæt hak i firkanten ud for Internet Information Server. Og klik på Installer. Denne installation tager et stykke tid, afhændig af hvor hurtigt, din computer kører.


2. Find navnet på din computer

For at finde navnet pådin computer skal du finde nætværksidentifikationen. Den kan du se ved at højre klikke på Denne Computer, og vælge Egenskaber. Derefter klikker du på Netværksidentifikation. Så kan du se din computers navn øverst oppe. Dette navn skal bruges til at finde din server. Åbn din browser og skriv din computers navn i adresselinien. Derefter skulle du gerne kunne se en standardside for ASP. (Default.asp). PHP-filerne skulle lige i htdocs. ASP filer ´skal ligge i wwwroot biblioteket under Intepub, på c: Du synes måske at det er et lidt mærkeligt sted, men det er nu placeringen for ASP filer. Hvis du slet ikke kan finde rundet i det kan du se det nedenstående screenshot:


3. Et ASP dokument

Et PHP dokument starter og slutter med <? og ?> ASP starter og slutter med <% og %> Lad os kigge lidt på en lille fil der skriver tiden lige nu.

<%   
Response.Write "<p>Her er klokken: " & Time & "</p>" 
%>
Forklaring: Response.Write er det samme som echo og print i PHP. Det vil sige: Det skriver noget tekst. Så indsætter vi et <p> som angivr nyt afsnit. Så skriver vi & Time & som udskriver hvad klokken er, og vi slutter med </p>. Vi kan da også lige skrive datoen ud:
<%
Response.Write "<p>Funktionen Date returnerer: " & Date & " </p>"
%>
Forklaring: Vi skriver præcist det samme som i sidste eksempel, bortset fra at vi erstatter Time med Date.Og vi kan samle det til en kommando:
<%
Response.Write Now 
%>
Forklaring: Det siger vist sig selv. Vi har vores Response.Write. Derefter skriver vi Now som betyder nu. Det vil sige, at den udskriver dato og tid.Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (8)

User
Bruger #3452 @ 02.03.03 23:15
Den her aktile er ikke nogen Start på ASP men i sted for Install IIS server !! da du ikke skriver så maget om asp ellers er den faktis ganse nice den er aktile ti lat man kan install en IIS server på !
User
Bruger #1955 @ 03.03.03 08:51
Desværre var det ikke det jeg havde ventet mig af artiklen, da der kun står om hvordan man installerer en local iis server. Der er ikke meget start på ASP, men bare hvad man skal have for et program før man starter derhjemme. Dette kan dog også være meget brugbart.
User
Bruger #3654 @ 03.04.03 16:22
Okay god artikel, men det er lidt aveligt, at du sammenligner med PHP... Hvad med dem der ikke ved noget om PHP ?
Ellers en meget god artikel, med gode forklaringer !
User
Bruger #4297 @ 10.08.03 19:54
Dette er ikke hvad jeg forventede, jeg håbede på en gaude der viser hvordan ASP fungere, såden en ASP for begyndere der forklarer hvad hvorfor og hvordan
User
Bruger #5062 @ 21.02.04 17:45
Ikke så okey artikel. Den forklarer en masse om IIS, men hvorfor så ikke kalde artiklen start på iis? Du bruger også meget PHP som eksempler, men vis man ikke kan php, kan det være lidt svært at forstå.
User
Bruger #2371 @ 10.01.05 23:05
Jeg synes din overskrift er misvisende. Det du i virkeligheden fortæller om er hvordan man installerer sin IIS. (Der er desuden den fejl, at ASP-filer ikke nødvendigvis behøver ligge i mappe wwwroot).
Desuden er det ikke en indledning til ASP, men snarere en sammeligning mellem ASP og PHP.
User
Bruger #8127 @ 14.09.05 15:41
Kan man godt bruge IIS med Windows XP ?
User
Bruger #11093 @ 03.01.07 20:06
http://www.udvikleren.dk/Design/Thread.aspx/11/18954/
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t