Agil PHP med CodeIgniter

Tags:    php
Skrevet af Bruger #8223 @ 29.09.2009
Artikel filer

Konventioner
Som du nok har bemærket følger CodeIgniters filer nogle regler for, hvordan ting skal navngives, og hvordan filer skal afsluttes. Det kan dog være lidt forvirrende med de forskellige konventioner, da de er anderledes alt efter situation. Jeg vil her ridse navngivningsreglerne op i forståeligt dansk.

  • Flere ord i et fil-, klasse- eller funktionsnavn symboliseres med en underscore: “_”
    • Rigtigt: code_igniter

    • Forkert: codeIgniter, CodeIgniter, Code igniter

  • Klasser navngives med stort forbogstav og resten småt
    • Rigtigt: Welcome_model

    • Forkert: welcome_Model, Welcome_Model, welcome_model

  • Metoder navngives med små bogstaver hele vejen igennem
    • Rigtigt: index()

    • Forkert: Index()

  • Filer med klasser navngives efter den klasse der ligger i den. Filnavne har kun små bogstaver.
    • Rigtigt: welcome_model.php

    • Forkert: Welcome_model.php, welcome_modellen.php

  • Model-klasser navngives med “_model” som suffix.
    • Rigtigt: Welcome_model

    • Forkert: welcome, welcomemodel


Som nævnt i afsnittet Controllers og Views afsluttes filer med ren PHP-logik ikke med et ?>, men snarere med to linier kommentarer, der fortæller hvad filen hedder, og hvor den ligger i filtræet, efter denne prototype:

Fold kodeboks ind/udPHP kode 


Dette er som nævnt for at undgå problemer med whitespace, der bliver anset som output af serveren, hvilket vil sende dataene til browseren udenom outbut bufferen som CodeIgniter bruger – resulterende i en blank side der er svær at debugge.

Til indrykning benyttes tabulator-tasten, istedet for mellemrumstasten. Dette gør det nemmere for den enkelte udvikler at indstille størrelsen på indrykningerne som det passer vedkommende, i sin egen editor, uden at det har betydning for andre udvikler.

Filer bør gemmes med tegnsættet UTF-8 for at understøtte flest mulige sprog og systemer, og for at undgå problemer med at nogle filer er det ene, og andre det andet.

CodeIgniter gør ydermere, som nævnt, brug af PHP4-syntaxen til metoder og egenskaber. Det betyder at istedet for at angive et access-niveau på en egenskab eller metode, angives enten var eller function keywords, respektivt.

Sidst men ikke mindst anvendes et linieskift efter funktionserklæringer/ifsætninger og lignende, inden den åbnende og lukkende tuborgklamme. Den eneste undtagelse herfor er classes, hvor den åbnende tuborgklamme er på samme linie som klassedefinitionen.

Rigtigt:
Fold kodeboks ind/udPHP kode 

Forkert:
Fold kodeboks ind/udPHP kode 



Vedhæftede filer:
Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (10)

User
Bruger #1151 @ 29.09.09 21:52
Struktureret artikel med gode formulering. Jeg føler selv at jeg har fået noget ud af at læse den.
User
Bruger #6559 @ 04.10.09 15:34
Kanon god artikel. Jeg har selv længe holdt mig fra frameworks, da jeg ikke har kunne se det smarte i at benytte det frem for mine egne klasser. Men den store fordel er gået op for mig at jeg kan stadig bruge mine egne klasser, nu kan de komme nemmere over i MVC plus Codeigniter tilbyder noget security jeg har ikke selv har haft nogle smarte løsninger på. Thumbs up og en femmer herfra.
User
Bruger #8223 @ 05.10.09 12:58
Jeg takker mange gange for de rosende ord og den pæne rating :)
User
Bruger #15344 @ 12.01.10 22:41
Vil da lige give lidt feedback efter et par meget lærrige timers læsning :-)

Side 4, afsnit 2 -
Du skriver: "Den ovenstående fil er meget, meget basisk" <--- så vidt jeg ved kan filer ikke være basiske ;-) basisk er noget man snakker om i kemi. Basal er det rette danske ord for det engelske 'basic'.

Side 6, første PHP kode -
du bruger $this->weblog_model->opret(); i koden, men betegner den $this->weblog_model->create() i teksten

Side 6, anden PHP kode -
jeg har problemer med empty(), da den ikke accepterer et function return som argument. Jeg valgte at bruge == "" i stedet.

Ellers vil jeg sige tak for en super guide :-) en 5'er fra mig.
User
Bruger #8223 @ 13.01.10 00:20
Tak for dine indspark Randi!

Basisk og opret/create havde jeg ikke lige set, tak for det. :)

Den med empty havde jeg godt spottet et stykke tid efter jeg uploadede den, men udvikleren.dk har ikke rigtigt nogen mulighed for at man kan redigere i sine artikler efter de er godkendt. Men det er iøvrigt slet ikke nødvendigt med det tjek. Funktionen returnerer nemlig boolean false hvis den er empty såvel som !isset, har jeg sidenhen erfaret.
User
Bruger #15344 @ 13.01.10 08:38
Oh, ja det var jo rart at vide ;-) det havde jeg ikke lige fået tjekket efter... Så er det jo ikke det store problem.
User
Bruger #8223 @ 13.01.10 13:18
Så, for at forklare for andre der ser det her, og ikke forstår hvad vi snakker om:

I artiklen står der nogle steder if(empty($this->input->post('noget')) - der kan I nøjes med if(!$this->input->post('noget')) :)
User
Bruger #15852 @ 13.02.11 17:08
Hej alle, ved godt det er over et år siden der sidst er skrevet kommentarer til denne artikel :) jeg faldt bare over den og læste den igennem, fandt så det CodeIgniter spændende og ville prøve det. :) Kunne så bare overhovedet ikke få det til at virke, og da jeg så selv kigger de filer igennem jeg har hentet fra Codeigniter kan jeg se at bla. Controlleren den kalder i starten: #
# class Welcome extends Controller {

hedder nu CI_Controller, det er bare en lidt træls fejl hvis folk ikke har prøvet rode med det før da den bare viser blank side, om der er andet der er galt har jeg ikke lige undersøgt :) Synes os bare jeg lige ville give heads up til andre der kaster sig ud i det.

Anyways super god artikel, godt skrevet og godt formuleret :)
User
Bruger #15852 @ 13.02.11 22:39
For lige at følge op på min tidligere post, har jeg efter at ha rodet en del rundt med det fundet ud af at den version jeg har hentet 2.0.0 Er ret så meget anderledes end den sidste tidligere 1.7.3.. Stortset alle guides osv. på nettet understøtter ikke rigtigt 2.0.0 så tror indtilvidere for nybegyndere at det ville være en fordel at hente den tidligere udgave, ihvertfald indtil der er mere hjælp at hente på den nye :)
User
Bruger #8223 @ 16.03.11 00:36
Ja, det er korrekt. Efter 2.0(en *længe* sukket efter udgivelse i miljøet) blev udgivet er der sket en del store omvæltninger.

For at få artiklen til at virke skulle det dog være nok at lave et lille hack:

En fil i application/core kaldet MY_Controller.php (extended core-controller) der indeholder følgende

Fold kodeboks ind/udKode 
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t